Aktywne Wpisy

MonazoPL +106
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°
źródło: 400 zł pekao monazo
Pobierz
tesknilam_ +15
Podobają wam się takie krótkie grzywki? Mi tak i jestem ich fanką, lecz nie każdej będzie pasować. #rozowepaski #niebieskiepaski #wlosy
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

Co umiem:
-SQL, T-SQL
-ETL toole (Azure Data Factory, SSIS i inne)
-Raportowanie: Power BI, Excel, Tableau, Reporting Services
-trochę PowerShell
-projektowanie i modelowanie hurtowni danych
-biznesowo rozumiem m.in. finansówkę, inventory, sprzedaż, zakupy (umiem zrobić PnL, wiekowanie zapasów, multi currency etc.)
-specyfika różnych systemów ERP
-podstawy pythona
Czego powinienem się uczyć?
-?
-?
-?
Czego się uczę obecnie
-Python: pandas
-Airflow
-Databricks i PySpark
Jakie wrażenia obecnie?
Czuje trochę sporą learning curve związaną z nauką samego programowania. Z drugiej strony okazuje się, że moje umiejętności z Business Intelligence nie są aż przydatne, a głównie czuję nacisk na ogarnianie jakichś linuxów, dockerów (Airflow) i samo kodowanie. Czyli wychodzi na to, że najpierw muszę zostać programistą, a potem mogę być Data Engineerem?
#dataengineering #programista15k
Aktualnie sam szukam kogoś kto nadaje się do tematów bazodanowych. Coś pomiędzy Data Engineer a Business Analyst. W każdym razie, stack większości zintegrowanych u mnie systemów jest mocno linuksowy, i taki pozostanie.
Kierownik do sekretarki:
Pani Zosiu, czy może Pani przegrać naszym partnerom wyniki za kwiecień, oni zaraz podejdą.
- Dzień dobry, czy to Panom mam przegrać wyniki miesięczne?
- Dzień dobry, tak, nam, gdyby była Pani uprzejma, tu mamy
Do tego dorzucę Gita (prosta sprawa akurat), podstawy Linuxa, ogarnąłbym sobie podstawy clouda np. zrób certa Azure Data Fundamentals (wbij się na microsoftowe virtual training day i dostaniesz voucher za darmo)