Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Co jest powodem tego dość ciekawego zjawiska, że mimo dużej w skali kraju liczby adwokatów i radców prawnych absolwenci wciąż najchętniej wybierają te aplikacje, zaś najmniejszym powodzeniem cieszy się aplikacja notarialna? O komorniczej nie wspomnę, bo raczej może chodzić o ogólny obraz komornika w naszym kraju. Ale notariusz? #prawo #adwokat #notariusz

---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #62c156dd29081397a8322efc
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Roczny koszt utrzymania Anonimowych Mirko Wyznań wynosi 235zł. Wesprzyj projekt
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania: Może to, że jesteś po tym wolnym człowiekiem i możesz robić co chcesz? Poczytaj sobie jaki jest poziom egzaminu notarialnego, jak notariusz zdobywa klientów i jakie są wymogi lokalowe. Inna sprawa, że nie każdego interesuje specyfika tego zawodu. Z komornikiem to zazwyczaj patologia przez 5 lat pracy zanim się nie otworzysz, a potem albo się uda albo nie. Są przecież kancelarie, które nic nie zarobiły.
  • Odpowiedz
botę na kilka godzin u mnie. Ona ma dziecko, jest samotną matką, facet zostawił ją jak była w ciąży. Dziecko obecnie lvl 5. Rozmawiam z nią o wszystkim i wiem, że od dwóch miesięcy szuka kogoś do związku na stałe. Spotyka się z różnymi facetami, randkuje itp. I teraz mój dylemat. Ona tym facetom nie mówi, że jest w takim niezobowiązującym układzie ze mną. Moim zdaniem to nieuczciwe wobec nich. Czy mam
  • Odpowiedz
Ami: Dla wielu osób notariat jest nudny i bliższy pracy urzędnika. Do tego bardzo ciężko o znalezienie klientów na początku prowadzenia działalności. Z drugiej strony wiele osób z aplikacji adwokackiej i radcowskiej nie planuje być typowym adwokatem czy radcą prawnym, a raczej mieć opcję na przyszłość. W mojej grupie jedna osoba prowadzi agencję PR, inna ma swój software house i nigdy nie wpisali się na listę wykonujących zawód, mimo że od
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Jako osoba która mogła wejść w ten zawód i tego nie zrobiła to odpowiem tak:
1. Praca jest bardzo powtarzalna, a przy tym obarczona wielkim ryzykiem - nie raz odpowiada się za kwoty których ci OC nie pokryje.
2. Jest więcej pracy u radców bądź adwokatów i dodatkowo można potem prościej przeskoczyć w jakieś tematy pozaprawne.
3. Duża konkurencja na rynku w dużych miastach, w pipidówach prościej, no ale
  • Odpowiedz