Wpis z mikrobloga

@Samir_Al-Zahar: bo widziałem takie umowy. Na upartego nawet moja by się pod to łapała aczkolwiek pewnie musiałbym się sądzić bo zapis jest niejednoznaczny.

Ogółem jest sporo umów, które nie mają informacji co ma się dziać w przypadku zaprzestania notowania wiboru stąd banki naciskały na podpisywanie aneksów w tej sprawie.
  • Odpowiedz
@Krupier: no tak, tyle, że wtedy bank uzna, ze na już potrzebuje dodatkowego zabezpieczenia nieruchomości/kredytu np 50% kapitału.
Jeśli ktoś ma kredyt i zakłada że zniknięcie WIBORU sprwi że bank od tak sobie te dodatkowe x procent zysku wywali przez okno to musiał się skądś urwać.
WIBOR jest beznadziejnym instrumentem, ale sama korelacja wysokości raty z inflacją jest zasadna - jakby nie patrzeć, nominalnie oddaje się pożyczoną kwotę.

Żeby było
  • Odpowiedz
no tak, tyle, że wtedy bank uzna, ze na już potrzebuje dodatkowego zabezpieczenia nieruchomości/kredytu np 50% kapitału.

@m4rcus: nie ma do tego podstaw w takim przypadku.

Jeśli ktoś ma kredyt i zakłada że zniknięcie WIBORU sprwi że bank od tak sobie te dodatkowe x procent zysku wywali przez okno to musiał się skądś
  • Odpowiedz
@Krupier: ja wcale nie mówie, że jest dobrze tak jak jest, tylko bank jest najczesciej prowadzony przez lobby które wie jak kase pozyskiwać.
Jak masz zmienne oprocentowanie i rata zapieprza w góre, to w dłuższej perspekstywie sama nieruchomość (teoretycznie) będzie miała itak wyższą wartość. Rata rośnie, chata też drożeje.
W krajach gdzię masz stały %, te ceny nieruchomości aż tak nie o----------ą, i ryzyko że nieruchomość stanieje (Hiszpania, Japonia) jest
  • Odpowiedz
ale to chyba nie jest tak, że WIBOR nie będzie notowany tylko umowy kredo mają brać pod uwagę inny wskaźnik

@maryjuszpitagoras: nie wiadomo jak będzie, codziennie o innych pomysłach czytam więc to póki co gdybanie.

Może być poprostu tak, że albo piszesz aneks na nowy wskaźnik albo zostajesz na
  • Odpowiedz
@maryjuszpitagoras: ale zdajesz sobie sprawę z tego, że są umowy, których konstrukcja jest tak stworzona, że w przypadku likwidacji wiboru faktycznie zostaje tylko marża?

@maryjuszpitagoras: ale jeśli zostaję na wiborze to notowanym z którego dnia skoro moja umowa tego nie określa? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Krupier: Przecież ustawodawca to zmieni na podobniej zasadzie jak w ustawie o wakacjach kredytowych, która zawiesza wykonywanie
  • Odpowiedz
@marcpol: a jeśli nie podpiszę? W sumie to nawet mi jeszcze nie wysłali żadnej propozycji. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Krupier: Nic. Problem może być tylko w sytuacji, gdy WIBOR przestanie być opracowywany i jednocześnie Komisja Europejska lub krajowy organ nadzorczy (KNF) nie wyznaczy zamiennika.
  • Odpowiedz