Wpis z mikrobloga

tym

@M_xxx: Zgadzam się. Korwin to nierób. Ale on nie jest przedsiębiorcą. Więc obalam tezę o tym co mówiłeś czyli "przedsiębiorca - nierób"

A to że nie chcesz widzieć jak wygląda realnie świat i realni kapitaliści/nieroby i przymykasz oczy na ich niestety istnienie to nie moja
  • Odpowiedz
BTW. Praca na produkcji też jest potrzebna żeby wdrożyć samochód elektryczny, bo brzmisz jakbyś o tym zapominał. Natomiast bycie kapitalistą już w ogóle jest potrzebne niczemu. Równie dobrze akcjami firmy mogą podzielić się wszyscy pracownicy, włącznie z tymi co pracują na produkcji.
No, bycie kapitalistą jest potrzebne jedynie samemu kapitaliście, dla jego wygodnego życia. Reszta pracowników nie ma żadnej korzyści z tego że nie posiada akcji firmy, bo wszystko ma kapitalista.
  • Odpowiedz
To że on sobie założył jakąś działalność kiedyś nie czyni z niego przedsiębiorcy. To jest raczej przykład publicysty i marnego polityka. Naprawdę musimy rozmawiać o tym człowieku?

@eldzej_10: Tylko jeśli pytasz o przykłady przedsiębiorców/darmozjadów.

pisałeś o bogactwie nierobów i jako przykłady podałeś Twojego ulubionego Kulczyka i Korwina xD Nie uważasz że to nie są żadne
  • Odpowiedz
Oczywiście że nie. Kulczyk jest sztandarowym przykładem kapitalisty w IIIRP a Korwin liderem radykalnego kucyzmu (fascynacji burżujami).

@M_xxx: Po raz kolejny Cie upominam że Kulczyk nie jest przykładem kapitalizmu. A Korwin to nie jest przedsiębiorca. Kasę ma ze spadku.

Korwin i Kulczyk nie pracują ani ciężko ani wydajnie
  • Odpowiedz
Po raz kolejny Cie upominam że Kulczyk nie jest przykładem kapitalizmu

@eldzej_10: Po pierwsze to kapitalisty a nie kapitalizmu.
A po drugie wyśmiewałem twoje "upomnienia" z serii "to nie był prawdziwy kapitalizm" regularnie. Innego efektu twoje śmieszne "upomnienia" nie dadzą i za sto pierwszym razem. Tym bardziej że omijasz regularnie niewygodne pytania....

A Korwin to nie
  • Odpowiedz
Podatki tak, ale nie takie które będą karać za bycie bogatym. Nacjonalizacji majątku mówię nie.

@eldzej_10: Aaaa... czyli jednak odpowiedziałeś. No to na przyszłość proponuję 99% podatku od spadków wielkich fortun :)
Jesteś za?

Jeśli na wolnym rynku zarobił te miliony to znaczy że jest
  • Odpowiedz
A po drugie wyśmiewałem twoje "upomnienia" z serii "to nie był prawdziwy kapitalizm" regularnie. Innego efektu twoje śmieszne "upomnienia" nie dadzą i za sto pierwszym razem. Tym bardziej że omijasz regularnie niewygodne pytania....

@M_xxx: Jak jesteś lewakiem to i tak żadna logika do Ciebie nie trafi. Które niewygodne pytanie ominąłem?

Tą brednię już zaorałem. Jesteś taki człowiek obrażony na rzeczywistość. Po prostu realia to jedno, a twoje fantazje widać
  • Odpowiedz
Które niewygodne pytanie ominąłem?

@eldzej_10: Czy tych "nieprawdziwych kapitalistów, tych korporacjonistów" jak Korwin czy Kulczykowie i Solorzy możemy podatkować.
Teraz w końcu niby odpowiedziałeś, ale i tak wymijająco.

Bo nie jest i sam to napisałeś na początku więc po co
  • Odpowiedz
Czy tych "nieprawdziwych kapitalistów, tych korporacjonistów" jak Korwin czy Kulczykowie i Solorzy możemy podatkować.

Teraz w końcu niby odpowiedziałeś, ale i tak wymijająco.

@M_xxx: Nigdzie nie powiedziałem że bogacze nie mają płacić podatków. Tyle żeby te podatki nie były złodziejskie.

Nie tylko tak nie napisałem, to wymieniłem ci przedsiębiorstwa jakie prowadził i był
  • Odpowiedz
Za to był zajebistym propagatorem ideologii proburżuazyjnej wśród młodzieży.

@M_xxx: Akurat żaden szanujący się liberał na tego człowieka nie zagłosuje - wyniki wyborów pokazują jasno że jego elektorat kręci się wokół młodych osób a byłoby ich jeszcze więcej gdyby wiek pójścia na wybory był niższy.

Korwin ma duży kawałek Polski na własność (spadek, miał przodków szlachciców i tak się porobiło). Ziemia te leży i sobie leży jako jego "lokata kapitału"
  • Odpowiedz
A co ma zrobić? Rozdać za darmo działki albo sprzedać po zaniżonej cenie?

@eldzej_10: Może zacznijmy od tego co ty masz zrobić. Uzmysłowić sobie że Korwin żyje z wyzysku. Niezależnie jakie rozwiązanie przyjmiemy, najpierw trzeba uzmysłowić sobie problem. A jeśli ktoś uważa że rozwiązanie nie istnieje to nie oznacza z automatu że problemu nie ma.

Ale to jest korupcja polegająca na znajomościach i rozkradanie majątku
  • Odpowiedz
Uzmysłowić sobie że Korwin żyje z wyzysku.

@M_xxx: "Wyzysk - występek polegający na wykorzystaniu przymusowego położenia innej osoby i zawarciu z nią umowy, nakładając na nią obowiązek świadczenia niewspółmiernego ze świadczeniem własnym" (źródło - wikipedia)

W którym miejscu Korwin żyje z wyzysku? Czy po prostu rzucasz bezpodstawne
  • Odpowiedz