Wpis z mikrobloga

@dinor913: Ziomek, odsetki masz naliczane z miesiąca na miesiąc, a nie dla całego kredytu z góry, i przy wcześniejszej spłacie kredytu spłacasz tylko pozostały kapitał, a nie kapitał + hipotetyczne odsetki.
  • Odpowiedz
@b7kj: spoko ale mieszkanie pewnie nie sprzedał w pierwszym miesiącu kredytu, wcześniejsze odsetki + różne koszty kredytowo mieszkaniowe musiał zapłacić, więc w sumie aby wyjść na zero musiał sprzedać drożej niż kupił.

więc w sumie fart że to mu się udało.

Ale za mało informacji o mieszkaniu i kredycie(transze na dziurę w ziemi która kosztowała 20% mniej?)
  • Odpowiedz
@rtone: Mi tam po prostu szkoda ludzi. Mieli plany, marzenia. Przykład mam u swojego kolegi. Postawił dom. Rata początkowa 1800 - rata aktualna 3400. Normalna rodzina. Oboje pracujący. 1800 to kwota na którą sobie spokojnie mogli pozwolić. 3400 to kwota która boli ale jeszcze ujdzie. Pytanie co będzie dalej..
  • Odpowiedz
@WujekMagdon: Ok rozumiem. W mojej umowie były harmonogramy uwzględniające różne scenariusze (WIBOR) chociaż nie pamiętam jakie były to wartości- muszę odgrzebać. Podpisywałem jakieś 5 lat temu. Ok może to być sugestią ale z 2 strony nie ma tu ani manipulacji ani zatajenia ani oszustwa z formalnego punktu widzenia.
  • Odpowiedz