Baba zrobiła Dango ( ͡°͜ʖ͡°) A przynajmniej próbowała, bo chyba za dużo wody było i wyszły zbyt wodniste. No i moje kuleczki nie są kuleczkami (za mały garnek wzięłam).
Ale za to fajnie mi kolorki wyszły xD Japończyk jakby to zobaczył to by kijem pogonił xD #gotujzwykopem
@Mirkosoft: nie no xD myślę, że nawet filtr by nie uratował. Moje idealne kuleczki straciły kształt bo za mały garnek wzięłam. Plus chyba trochę zbyt wodniste. A barwników nie używałam. Tam jest matcha i syrop malinowy (+ barszczyk instant xD)
@Mq555: a mochi też robiłam, one już mi wyszły duuuużo lepiej i naprawdę dobre były. No tak, tylko z neta (być może w jakimś większym sklepie by było, albo jakimś azjatyckim)
@Tyrande: W Auchan było gotowe mochi, mąki nie było ( ͡°ʖ̯͡°) zamiast tego znalazłam na youtubie „Chinese nougat candy”, wszystkie składniki da się ogarnąć (mleko w proszku, pianki, masło, migdały i suszona żurawina) i wyszło naprawdę dobre a w miarę szybko się robiło :) jak ktoś planuje wieczór tematyczny to polecam :)
@Piro3202: tylko czy to na pewno mąka kleista? Bo jednak w polsce można bez problemu kupić mąkę ryżową, tak mąkę ryżową kleistą już ciężej. Te mąke robi sie chyba z tego samego ryżu co ryż do sushi. Ten już można w miarę łatwo kupic w polskich sklepach (dzieki temu ze zrobiło się popularne)
A przynajmniej próbowała, bo chyba za dużo wody było i wyszły zbyt wodniste. No i moje kuleczki nie są kuleczkami (za mały garnek wzięłam).
Ale za to fajnie mi kolorki wyszły xD
Japończyk jakby to zobaczył to by kijem pogonił xD
#gotujzwykopem
A barwników nie używałam. Tam jest matcha i syrop malinowy (+ barszczyk instant xD)
Byłem niemal pewny, że to jest coś z kurczaka, jak to scrollowałem parę godzin temu xD
Bo jednak w polsce można bez problemu kupić mąkę ryżową, tak mąkę ryżową kleistą już ciężej.
Te mąke robi sie chyba z tego samego ryżu co ryż do sushi. Ten już można w miarę łatwo kupic w polskich sklepach (dzieki temu ze zrobiło się popularne)