Wpis z mikrobloga

Ponownie pojawia się w przestrzeni publicznej hasło, że banki oszukały, że WIBOR, że oprocentowanie i wzrost rat kredytów x2 w stosunku do tego, co było jeszcze rok temu.

Mam pytanie na serio, nie chcę w żaden sposób rozpoczynać wojny w komentarzach, ale..

Z perspektywy przeciętnego wyjadacza chleba wygląda to tak:

Polak wziął kredyt w momencie, kiedy stopy wynosiły bodajże 0,1%. Podjął ryzyko wybierając oprocentowanie zmienne, które sprawia, że jego rata kredytu, w związku ze wzrostem stóp, WIBORU również wzrośnie, no, bo mniejsza być już nie może.

Jednocześnie nie ma żadnego limitu stóp i WIBORU - może to być 2%, może być 8%, 23% albo 150% - wiadomo, że z gospodarki by nic nie zostało, ale samego limitu w umowie nie ma, także osoba, która wzięła kredyt skazana jest na decyzje innych ludzi i sama o tym świadomie zdecydowała.

No i taki Polak ma teraz pretensje do banku, że został oszukany.

Pytanie brzmi - gdzie tu jest wina banku, rządu, NBP? Oczywiście sam fakt, że wzrosła inflacja, ceny, stopy to zasługa kretynów z PiSu, Glapińskiego, ale ktoś wybierając zmienną stopę zaryzykował i na ten moment przegrał. Ktoś inny, kto wybrał stałą stopę na ten moment może zyskuje, zobaczymy jak długo. Wynajmujący, oszczędzający - oni też przecież podjęli jakieś ryzyko, że wzrosną ceny, że zabierze im wszystko inflacja itd. Można współczuć, można mówić, że przykra sprawa ten wzrost, no, ale nikt nie zmuszał do brania kredytu na takich warunkach.

Także może ktoś mnie oświeci dlaczego zaczynają się krzyki STOP BANKOWEMU BEZPRAWIU, może jest jakiś element, którego nie wziąłem tu pod uwagę, nie rozumiem, po prostu o nim nie wiem.

Bo na ten moment wygląda mi to na roszczeniowe darcie piz** jak na memie z nosaczami.

Dzięki z góry!

#inflacja #nieruchomosci #kredythipoteczny #banki
  • 106
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

obywatele nie potrafią zagłosować na inną partię niż pis i po, Polacy sami siebie ruchają, nie potrzebuję nawet do tego banków czy innych instytucji państwowych ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@dinor913: nie twierdzę, że tak nie jest. Pytanie było o to czemu ludzie są źli a ja mówię jaka powinna być rola państwa i czy ta złość ma jakieś tam uzasadnienie.
  • Odpowiedz
@MarcinDerk: zeby to tlumaczyc doroslym ludziom.

Wyobraz sobie ze sa trzy strony, ktore powinny sie rownowazyc. Panstwo, banki i obywatel. Nieuczciwe banki sa wylapywane przez panstwo, zeby chronic swoich obywateli. Nieuczciwi obywatele sa scigani przez panstwo zeby uchronic banki. A nieuczciwe panstwo jest weryfikowane przez obywateli, ktorzy zmienia zla wladze. Wszyscy graja do jednej bramki, ma byc uczciwie i nikt ma nie robic sobie krzywdy. Tak w umyslach wielu ludzi
  • Odpowiedz
gdzie jeszcze niedawno (powiedzmy 50 lat temu) niepracująca kobieta w wielu 24 lat mogła mieć czwórkę dzieci a jej mąż na nich zarabiał i na wszystkie najpopularniejsze dobra wystarczyło.

@sanderus: Na przeciętny poziom życia sprzed 50 lat to zarobisz na kasie w biedrze.
  • Odpowiedz
gdzie jeszcze niedawno (powiedzmy 50 lat temu) niepracująca kobieta w wielu 24 lat mogła mieć czwórkę dzieci a jej mąż na nich zarabiał i na wszystkie najpopularniejsze dobra wystarczyło.

@sanderus: Czy w tej bajce były smoki?
  • Odpowiedz
@mour w punkt. Chciałem na srakej w 2020, odp z banku-nie ma, nie dostaniesz. Wziąłem zatem na zmiennej, mając świadomość że eldorado nie będzie trwało wiecznie. Kalkulowałem że należy być gotowy na 3-5pp wibor. Kupiłem najtańsze mieszkanie w mieście. I tylko ten fakt ratuje mnie w obecnej sytuacji, że dam radę spłacać zobowiązania. Natomiast wg mnie jest rozwiązanie. Tak na chłopski rozum, ustalić na sztywno max wibor,, a pozostała kwotę jaką
  • Odpowiedz
@avatarr o taki wykop nic nie robiłem. Dodam jeszcze, że dochodzimy w praktyce do kuriozalnej sytuacji, gdzie za stopy procentowe w PL nie odpowiada NBP, ale spółka GPW Benchmark S.A, która jest administratorem stawek ref. w PL xD.
  • Odpowiedz