Wpis z mikrobloga

Zaczynam robić przymiarki by otrzymać patent strzelecki. Jestem oczywiście na początku drogi, zaraz będę robił przymiarki do zapisania się do klubu. Lurkuje fora i widzę, że podczas niektórych egzaminów strzelają z pneumatyka zamiast broni z bocznym zapłonem. Czy to są takie zwykle wiatrówki bez pozwolenia? Czy jednak mocniejsze?
Bo zacząłem kombinować czy by nie kupić jakiejś wiatrówki zbliżonej parametrami do tych co potencjalnie będą na egzaminie, kupić tarcze o wymaganej średnicy i siedzieć i ćwiczyć?
Wybaczcie jeżeli pytanie trywialne ale szukałem i nie znalazłem.
#strzelectwo #pzss
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Znalazłem informacje że ludzie szykują się do egzaminu przy użyciu

Artemis CR600 5,5 mm
oraz
Pistolet Artemis CP1-M 4,5 mm

ma to sens Mirki? Przy założeniu że rownolegle na strzelnice uczęszczać będę?
  • Odpowiedz
@Vader-Poland: nic nie kupuj i nic nie trenuj samemu.. po zapisaniu się do klubu będziesz miał normalne szkolenie z instruktorem i nauczą ciebie wszystkiego..
sam jestem przykładem - nie strzelałem wcześniej nic - kilka godzin szkolenia, a dwa tygodnie później egzamin i poszedł bez problemu.

ćwicząc samemu nauczysz się złych nawyków, które później będzie trudno oduczyć się..
  • Odpowiedz
@Emill: @Polinik: zakładam, że będę ćwiczył na strzelnicy. Ale jednak praktykowanie strzelania na swoim sprzęcie na swojej działce z odpowiednie przygotowanym „torem” gdzie będę miał kulołap, tarcze itp moim zdaniem będzie tylko na plus (szczególnie finansowy bo nie chce zatrzymać się tylko na patencie a mieć kontakt ze strzelectwem cały czas) stad zacząłem się nad tym zastanawiać.
@JaktologinniepoprawnyWTF: Zaciekawiłeś mnie bo oszczędzam dobre 5 stów. Nie
  • Odpowiedz
@Vader-Poland: zbyt powaznie do tego podchodzisz xD najpierw zapisz sie do klubu i zrób kurs do patentu, a przed egzaminem sobie pójdziesz najwyzej raz czy dwa jak bardzo chcesz na strzelnicę na której będzie egzamin i poprosisz instruktora o testowy egzamin taki jak pzss robi, wszystko Ci pokażą, strzelisz sobie dokładnie z tej broni która będzie na egzaminie.
  • Odpowiedz
praktykowanie strzelania na swoim sprzęcie na swojej działce z odpowiednie przygotowanym „torem” gdzie będę miał kulołap, tarcze itp moim zdaniem będzie tylko na plus

@Vader-Poland: a kto skoryguje twoje błędy? postawa, praca na spuście, skupienie, bezpieczeństwo, itd?
masz jakieś książki do tego? znajomego który będzie ciebie obserwował i poprawiał?
z samego kopania w piłkę nikt piłkarzem nie zostaje, podobnie z samego strzelania dla strzelania też nic nie wynika..

zrób szkolenie
  • Odpowiedz
@Vader-Poland: nie wiem czy Tobie zrobi to różnicę ale miałem wiatrówki w 5,5 mm, kupiłem CP2 w 4,5 mm i ten kaliber to nie dla mnie bo kupiłem kolejną wiatrówkę znowu w 5,5 mm. Jednak jeśli chcesz wiatrówkę na CO2 to lepiej chyba 4,5 mm, szybciej trochę leci i tor lotu przez to bardziej płaski. I jak chcesz ćwiczyć celność to tylko wkładka jednostrzałowa bo magazynki potrafią deformować śrut i
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Vader-Poland: wszystko zalezy od klubu

U mnie w klubie strzelalismy z Margolina na 25m, pneumatyka na 10m zwyklej wiatrowki sportowej z boczna sprezyna, i strzemba mossberga z 12m trafienie w 5 celow
  • Odpowiedz