Wpis z mikrobloga

Lepszy jest drążek przykręcany do ściany, czy jakiś składany stacjonarny który można schować sobie po ćwiczeniach gdzieś w kącie?

Chciałem wziąć przykręcany do ściany, na przykład coś takiego, ale tak się zastanawiam czy nie jest tak, że trzeba go jakoś bardzo mocno przykręcić, żeby nie wyleciał ze ściany. Moja waga 80kg, ale wydaje się, że i tak siły działające na mocowanie, śruby i ścianę są dość duże i zwyczajnie boję się, że kiedyś wyrwę go ze ściany.

Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie?

#mirkokoksy #silownia
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ale_typ: masz podane że maksymalne obciążenie wynosi 130kg i śruby z kołkami masz w zestawie, jakaś mądra głowa policzyła że te śruby i kołki wytrzymają 130kg więc nie masz się o co martwić, a jak się boisz to zawsze możesz dać dłuższe kołki, zdziwiłbyś się czasem na jakich kołkach wiszą ci np meble w kuchni a w środku mają jeszcze nawalone pełno obciążenia ( ͡° ͜ʖ ͡°
  • Odpowiedz
nie masz się co bać, ja się podciągałem przy wadze 90kg z 20kg obciążenia w plecaku na drążku rozporowym i jeszcze żyje xD

@Loginconajmniej4znaki: igranie z ogniem xD na moich oczach pod ciężarem kolegi taki drążek co go nikt od futryny przez 10 lat nie był w stanie odkręcić i nawet był malowany z resztą mieszkania zgiął się i odpadł jakby nigdy nic xD inny kolega spadł z drążkiem rozporowy
  • Odpowiedz
@ale_typ mam ten drążek od ponad roku, różowa się uparła, że ma być składany, żeby nie wystawał tak cały czas i ani razu go jeszcze nie złożyłem :) moja waga 80 kg i bez problemu dalej wisi, znajomy ok 100 kg też się kilkanaście razy podciągnął i luz, ale miał obawy jak zobaczył że to wisi tylko na 4 śrubach.
  • Odpowiedz
@jezunio: właśnie też mi zależy, żeby można było złożyć i żeby nie odstawał wtedy od ściany. Kołki i śruby nie są w zestawie, możesz napisać na jakich to powiesiłeś? Niektóre podobne są mocowane na więcej śrub, ale większość z tego co patrzę to właśnie na 4.

@bart0sz: Mam podobne doświadczenia z rozporowymi, dlatego takie rozwiązanie odrzucam na starcie.
  • Odpowiedz