Aktywne Wpisy
Vamyss +120
To co widzicie u góry to Carbonara w jednej z lepszych knajp we Włoszech, w Pizie, bardzo blisko krzywiej wieży.
Prawie 200g makaronu, porcja nie do przejedzenia, zrobiona z przepysznych składników, kosztuje 7,5 euro czyli około 24 złote. Cena z tego roku z czerwca.
To co widzie na dole to Carbonara w Polsce - cena 80 ZŁOTYCH!
#jedzenie #gotujzwykopem #jedzzwykopem #januszebiznesu #polska
Prawie 200g makaronu, porcja nie do przejedzenia, zrobiona z przepysznych składników, kosztuje 7,5 euro czyli około 24 złote. Cena z tego roku z czerwca.
To co widzie na dole to Carbonara w Polsce - cena 80 ZŁOTYCH!
#jedzenie #gotujzwykopem #jedzzwykopem #januszebiznesu #polska
źródło: image_picker_E719D158-DC17-44B0-8F4E-9BF316FFE423-61109-00000DC1D4E8AFA8
Pobierz
tesknilam_ +410
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

kolejny miesiąc i jakkolwiek moja złota inwestycja w XYLD nadal przynosi więcej kasy niż kosztuje odsetek to zaczyna być średnio bo na papierze - niespodzianka - czerwono xD
- od 5 maja br koszt margin wzrósł o 50bp do 2.33%
- oznacza to że za Maj zapłaciłem jakieś -$19.06 odsetek (licząc z -$9,813.84 pozostałego salda margin - 9813.84 * 2.33% / 12 = 19.06)
- w międzyczasie dostałem $88.22 dywidend - $13.23 podatku (15%) - więc $74.99 dochodu
- prawie dotknęliśmy -25% od ATH na SPY kiedy zgodnie z moją strategią przekonwertowałbym część XYLD na VOO - ale nie dotknęliśmy więc nadal siedzę w 100% XYLD
Ogólnie: kwiecień zamknąłem na $76.06 na plusie, Maj już tylko na $55.93. Jak tak dalej pójdzie będzie pod kreską.
Papierowe straty oczywiście też spore bo zwała na rynku: $-875. I w tym miesiącu wychodzi na to że faktycznie lepiej było po prostu wejść w VOO, miałbym wtedy $-761 straty. Ale w XYLD nie chodzi mi o papierową (chwilową) wartość tylko cash flow, póki cash flow na zielono, póty jestem zadowolony.
źródło: comment_1654286330qAyZFrmlp9dNkfcvX5VU7O.jpg
Pobierzźródło: comment_1654286425dxrdMvrsRMtxE3KcczIjVD.jpg
Pobierzwidać dlaczego XYLD a nie VOO - było lepiej niż VOO póki spadało, dopiero po odbiciu VOO wygrywa. Ale nie ze mną te numery, ja spodziewam się dalszych spadków.
źródło: comment_1654287280jP9RsqIfma3VuXS8B1nK0Y.jpg
PobierzTylko małe pytanie, to jedna z kilku pozycji na Twoim koncie w IB? Bo liczysz koszt marginu od całej kwoty - natomiast IB udzieliłby Ci kredytu na maksymalnie 75% tej pozycji.
Osobiście dwa lata temu miałem średnio ok. 5000zł pasywnego dochodu (głownie socjal lending), niestety pandemia, zakup działki w Polsce (startuję z budową domu w PL, Londyn tutaj), wojna zmniejszyła moje portfolio o 50%. A spadki od października o kolejne 20% - od pół roku mój dochód pasywny to ujemne wartości.
@shaki24: tak, ale ja co miesiąc nadpłacam hipotekę o 1000 eur więc stoje przed wyborem:
- nadpłacić hipotekę co obniży moją następną ratę o jakieś 1.5 eur
- spłacić margin co obniży następne odsetki o jakieś 2
w xyld i dochód pasywny będę się przestawiał w miarę zbliżania do emerytury, na razie mam wystarczający dochód aktywny