Wpis z mikrobloga

widzę że jest tu całych 2 obserwujących xD no ale wołam #xyldmargin i #gielda bo w sumie głupio pisać do dwóch osób. Poprzedni wpis ; tl;dr kupiłem XYLD (ETF sprzedający covered calls i dający 12% rocznie) na margin bo to darmowe pieniądze (płacę kilka % za kredyt, dostaję 12% z dystrybucji)

kolejny miesiąc i jakkolwiek moja złota inwestycja w XYLD nadal przynosi więcej kasy niż kosztuje odsetek to zaczyna być średnio bo na papierze - niespodzianka - czerwono xD

- od 5 maja br koszt margin wzrósł o 50bp do 2.33%
- oznacza to że za Maj zapłaciłem jakieś -$19.06 odsetek (licząc z -$9,813.84 pozostałego salda margin - 9813.84 * 2.33% / 12 = 19.06)
- w międzyczasie dostałem $88.22 dywidend - $13.23 podatku (15%) - więc $74.99 dochodu
- prawie dotknęliśmy -25% od ATH na SPY kiedy zgodnie z moją strategią przekonwertowałbym część XYLD na VOO - ale nie dotknęliśmy więc nadal siedzę w 100% XYLD

Ogólnie: kwiecień zamknąłem na $76.06 na plusie, Maj już tylko na $55.93. Jak tak dalej pójdzie będzie pod kreską.

Papierowe straty oczywiście też spore bo zwała na rynku: $-875. I w tym miesiącu wychodzi na to że faktycznie lepiej było po prostu wejść w VOO, miałbym wtedy $-761 straty. Ale w XYLD nie chodzi mi o papierową (chwilową) wartość tylko cash flow, póki cash flow na zielono, póty jestem zadowolony.
gatineau - widzę że jest tu całych 2 obserwujących xD no ale wołam #xyldmargin i #gie...

źródło: comment_1654286330qAyZFrmlp9dNkfcvX5VU7O.jpg

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gatineau: przyznam że ciekawy sposób na w sumie pasywny zarobek. Nie wiem czy nie skopiuję :)

Tylko małe pytanie, to jedna z kilku pozycji na Twoim koncie w IB? Bo liczysz koszt marginu od całej kwoty - natomiast IB udzieliłby Ci kredytu na maksymalnie 75% tej pozycji.
  • Odpowiedz
@shaki24: tak, mam w IB portfolio akcji, ten XYLD to ułamek mojego "buying power". W sumie robię to bardziej dla nauki żeby zobaczyć czy nie ma żadnego haczyka - 30-tka stuknęła już parę ładnych lat temu, finanse zdrowe, dzieci (a więc dużych kosztów) nie ma. Zaczynam powoli się zastanawiać czy nie jebnąć tym wszystkim i w wieku 45 lat sprzedać dom w Holandii i przeprowadzić się w jakieś bieszczady żyć
  • Odpowiedz
@gatineau: dopóki dywidendy dają wyższy zwrot niż koszt marginu to bym utrzymywał tą pozycję.

Osobiście dwa lata temu miałem średnio ok. 5000zł pasywnego dochodu (głownie socjal lending), niestety pandemia, zakup działki w Polsce (startuję z budową domu w PL, Londyn tutaj), wojna zmniejszyła moje portfolio o 50%. A spadki od października o kolejne 20% - od pół roku mój dochód pasywny to ujemne wartości.
  • Odpowiedz
dopóki dywidendy dają wyższy zwrot niż koszt marginu to bym utrzymywał tą pozycję.

@shaki24: tak, ale ja co miesiąc nadpłacam hipotekę o 1000 eur więc stoje przed wyborem:
- nadpłacić hipotekę co obniży moją następną ratę o jakieś 1.5 eur
- spłacić margin co obniży następne odsetki o jakieś 2
  • Odpowiedz
@shaki24: też o tym myślałem ale chyba jednak wolę dobierać VWCE bo mnie szlag trafia jak widzę że płacę podatki od dywidend. A w ETFie też się niby je płaci, ale ich nie widzę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

w xyld i dochód pasywny będę się przestawiał w miarę zbliżania do emerytury, na razie mam wystarczający dochód aktywny
  • Odpowiedz