Wpis z mikrobloga

Czytałem dzisiaj w necie artykuł o tym że były i idą ogromne zwolnienia w #it, z drugiej strony na linkedin wiszą mi oferty ze stawką wyższą niż wynegocjowałem na początku roku (a i tak dostałem sporo). To jak to jest, idą masowe zwolnienia wszystkich, czy juniorzy mają się bać a seniorzy mogą spać spokojnie?

Macie jakieś doświadczenia?

#testowanieoprogramowania głównie
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rabusek: no rzuciłem teraz na szybko okiem i to wygląda na ogólnie zwolnienia w firmach a nie coś związanego z IT.
Sam pracowałem w firmie która mocno oberwała w pandemii, na tyle że pojawiło się ryzyko że padnie. Zaczęło się zamykanie oddziałów, postojowe, zmniejszanie etatów oraz masowe zwolnienia. Przy czym firma zwalniała ludzi wszędzie poza działami IT. Ba! do IT były nawet rekrutacje bo część osób spanikowała i sama uciekła
  • Odpowiedz
wygląda na ogólnie zwolnienia w firmach

@thewickerman88: właśnie nigdzie nie moge znaleźć szczegółów, ale też mi wygląda na raczej czyszczenie z juniorów (albo jak @moll napisała ze średniego szczebla, żegnajciu), niż pozbywanie sie ludzi którzy mają jakąś wartość. Czas pokaże
  • Odpowiedz
@Rabusek: no zwykle firmy wywalają ludzi tam gdzie łatwo odbudować stan lub gdzie nie ma sensu pchać kasy. U mnie to tak wyglądało. Zwolnienia ( i to naprawdę ogromne) były tylko w obsłudze klienta i sprzedaży, IT jako "core" firmy był nietykalny.
  • Odpowiedz
@Rabusek: nie do końca chodzi tylko o juniorow. Ja widzę ze w zachodniej Europie szczególnie (bo tam coś wiem) po prostu idą restrukturyzacje wielu działów większych firm. Tu nawet nie chodzi o to ze jesteś dobry, tylko czy firmę na Ciebie stać w dłuższej perspektywie. Rzeczywiście pojawiają się zalazki kryzysu
  • Odpowiedz
@Stella9803: jesli chodzi o oferty które teraz w tym tygodniu dostawalem to 9000$ miesiecznie + 15 dni urlopu na manuala testując platformy OTT dla firmy z kalifornii, no nie wyglada to w ogole jak jakis wielkoformatowy kryzys, w zyciu takiej oferty nie dostalem

to niby były widełki do, ale z rozmowy telefonicznej wiem, że chętnie tyle dadzą ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Rabusek: bardziej zagrożone będą firmy które klepią projekty do szuflady albo takie które nie są niezbędne klientowi, takie jest moje zdanie. Więc w pierwszej kolejności polecą te wszystkie krzako outsourcingi których nie ostatnio namnorzyło
  • Odpowiedz
@Rabusek: Coś jest chyba na rzeczy. U mnie w firmie w zespole musielismy obciąć jeden etat (padło na developera), właśnie z powodu słabszego niż zapowiadano wyniku. U mojej żony też coś mówi się o słabszych czasach. Wszystko firmy z USA.
  • Odpowiedz