Wpis z mikrobloga

Jak zdiagnozować co się uszkodziło w komputerze? Chodzi o dość starego kompa, który ma kilka dysków twardych, nie ma karty graficznej i jest na linuxie i robi za domowy serwer. Wszystko działało od lat do teraz.. Już z tydzień temu tak mi się zrobiło (po chwilowym braku zasilania) - komputery w sieci domowej go nie widziały a na płycie głównej nie świeciły się diody przy wyjściu Ethernet. Jednak odłączenie i ponowne włączenie zasilania przywróciło komputer do działania.

Jednak ostatnio znów była przerwa w dostawie prądu i komputer już się nie uruchamia.. Tzn nie świeci się nic przy wyjściu Ethernet, nawet klawiatura podłączona pod USB nie świeci. Włożyłem karte graficzną - monitor nawet przez chwilę nic nie wyświetla. Kręcą się jedynie wentylatory i słychać, że kręcą się dyski. Nie ma żadnego dźwięku ale możliwe, że diody od zasilania i głośnik po prostu nie działają albo ich nie ma.

Jak zdiagnozować co mogło się zepsuć? Wyjąłem RAM (jest tylko 1), po uruchomieniu identyczna sytuacja, po ponownym włożeniu również.

#komputery #pytaniedoeksperta #problem #naprawa #informatyka
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mikseth: jak nie masz diagnostycznych diod na płycie to podmieniać wszystko i zobaczyć co nie działa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
albo podpiąć głośniczek i liczyć piknięcia.
zasilacz można testerem sprawdzić, może i multimetrem, ale pewnie nie masz.
  • Odpowiedz
@10129: Mam ( ͡° ͜ʖ ͡°) Tylko gdzie sprawdzać? I od czego zacząć bo najgorsze jest to, że nic nie mam na podmianę. To stary sprzęt więc możliwe, że identyczny np. procesor dokupie za grosze tylko od czego tu zacząć.

Zasilacz był wymieniany już kiedyś kiedyś więc jest "najmłodszy" w tym zestawie.

Jeśli podmienię np procesor czy ram to wystartuje normalnie wszystko? Bo jak zmienię płytę
  • Odpowiedz
@Mikseth:
odpaliłbym zasilacz i posprawdzał napięcia na liniach 3.3, 5, 12V.
możesz odpalić i niepodłączony jak piny zewrzesz 2.

Jeśli podmienię np procesor czy ram to wystartuje normalnie wszystko?

Bo jak zmienię płytę główną to chyba nie bardzo (w sensie czy będzie komp wiedział na ktorym dysku
  • Odpowiedz
@10129: Okej, w takim razie sprawdzę zasilacz a między czasie zamówiłem głośnik. Także za jakiś czas pewnie będę wołał ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@10129 dopiero teraz znalazłem czas i głośnik aby sprawdzać dalej. Od razu po włączeniu jest jeden długi sygnał potem cisza i od nowa, non stop. Wyjęcie RAM czy przekładanie go lub nawet całkowite wyjęcie skutkuje tym samym sygnałem. Czyli dokupić ram? Mam tam 1 GB DDR1 400MHz - dokupić tyle samo czy 2 GB lub 2x1GB? To domowy serwer na multimedia to nie wiem czy jest to istotne ale jeżeli to
  • Odpowiedz
@Mikseth: a sprawdzałeś kody dla swojego biosu? bo dla AMI jeden długi to zdaje się 'wszystko ok', dla della to uszkodzony bios może być.

bo w sumie nie ma pewności, że to ram jest martwy - przekładanie kości może nie dawać rezultatów bo ram jest dobry
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@10129 Gigabyte ga-k8nf-9 dokładnie. Ten pojedynczy dłuższy dźwięk jest w kółko. Różnie jak sprawdzam to albo ram albo karta graficzna (której nie ma ale sprzęt bez niej działał). Zaraz włożę kartę graficzną i sprawdzę
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@10129 włożyłem kartę graficzną - bez zmian

Znalazłem inny ram (który wyjąłem kiedyś bo pewnie uznałem że coś jest z nim nie tak) i działa (tzn nie ma juz dźwięku). Podłącze monitor sprawdzę czy faktycznie działa
  • Odpowiedz
@10129: Z tą inną pamięcią RAM działa ( ͡° ͜ʖ ͡°) Dzięki za pomoc ;)

Miałem trochę trudności ogarnąć BIOS (bo resetowałem baterią), ale jakoś się udało i załadował się system tak jak powinien. Jednak dopiero po 2-3 resetach zobaczyłem go w sieci LAN ale ostatecznie działa.

Ile pamięci RAM jest optymalne dla takiego kompa na Linuxie z kilkoma dyskami twardymi, który sobie działa po LAN?
  • Odpowiedz