Aktywne Wpisy

karolina-oska +102
#rolnikszukazony
To straszne jak większość chłopów na tym targu w ogóle nie rozumie Karoliny od Rolanda....
Chłop na każdym spotkaniu się na nia patrzy i uśmiecha. Wyżyny jego możliwości rozmowy z kobietą to opracowanie planu przeprowadzki i ślubu za rok.
Karolina widze że nie idzie do łba mu nic przełożyć więc pisze list żeby typo przeczytał w samotności i sie zastanowił.
Ona czuje się jak ładny przedmiot do patrzenia, bo typ nie pyta
To straszne jak większość chłopów na tym targu w ogóle nie rozumie Karoliny od Rolanda....
Chłop na każdym spotkaniu się na nia patrzy i uśmiecha. Wyżyny jego możliwości rozmowy z kobietą to opracowanie planu przeprowadzki i ślubu za rok.
Karolina widze że nie idzie do łba mu nic przełożyć więc pisze list żeby typo przeczytał w samotności i sie zastanowił.
Ona czuje się jak ładny przedmiot do patrzenia, bo typ nie pyta

Panowie, pomocy. Małżonkowi zamarzył się zestaw narzędzi, chcę mu go sprezentować, ale znam się na tym 2/10.
Przeznaczenie kompletnie amatorskie: pogrzebać przy komputerze, coś w domu naprawić czy skręcić mebel, rzadko motoryzacyjnie i raczej bez większych prac - bardziej konserwacja i drobne naprawy (motocykl i auto).
Budżet: raczej do 500 złotych. Chyba, że sztos, to do 600.
Patrzyłam na Yato i Neo, ale na Allegro narzekają, że walizki nie trzymają elementów i zniechęciła mnie
Przeznaczenie kompletnie amatorskie: pogrzebać przy komputerze, coś w domu naprawić czy skręcić mebel, rzadko motoryzacyjnie i raczej bez większych prac - bardziej konserwacja i drobne naprawy (motocykl i auto).
Budżet: raczej do 500 złotych. Chyba, że sztos, to do 600.
Patrzyłam na Yato i Neo, ale na Allegro narzekają, że walizki nie trzymają elementów i zniechęciła mnie

Jednak ostatnio znów była przerwa w dostawie prądu i komputer już się nie uruchamia.. Tzn nie świeci się nic przy wyjściu Ethernet, nawet klawiatura podłączona pod USB nie świeci. Włożyłem karte graficzną - monitor nawet przez chwilę nic nie wyświetla. Kręcą się jedynie wentylatory i słychać, że kręcą się dyski. Nie ma żadnego dźwięku ale możliwe, że diody od zasilania i głośnik po prostu nie działają albo ich nie ma.
Jak zdiagnozować co mogło się zepsuć? Wyjąłem RAM (jest tylko 1), po uruchomieniu identyczna sytuacja, po ponownym włożeniu również.
#komputery #pytaniedoeksperta #problem #naprawa #informatyka
albo podpiąć głośniczek i liczyć piknięcia.
zasilacz można testerem sprawdzić, może i multimetrem, ale pewnie nie masz.
Zasilacz był wymieniany już kiedyś kiedyś więc jest "najmłodszy" w tym zestawie.
Jeśli podmienię np procesor czy ram to wystartuje normalnie wszystko? Bo jak zmienię płytę
odpaliłbym zasilacz i posprawdzał napięcia na liniach 3.3, 5, 12V.
możesz odpalić i niepodłączony jak piny zewrzesz 2.
Zasilacz chyba jest okej?
12,1 V
5,12 V
3,4 V
Napięcia praktycznie stałe, bez żadnych skoków.
Bateria 2,79 V
może być jak dla mnie tutaj
bo w sumie nie ma pewności, że to ram jest martwy - przekładanie kości może nie dawać rezultatów bo ram jest dobry
refresh failure to też ram
https://download1.gigabyte.com/Files/Manual/motherboard_manual_k8nf-9_e.pdf?v=20562f1fa0c51f03937661a44e760e1f
źródło: comment_1658328605pq5cxtMYLdaH1myMdBQcQD.jpg
PobierzZnalazłem inny ram (który wyjąłem kiedyś bo pewnie uznałem że coś jest z nim nie tak) i działa (tzn nie ma juz dźwięku). Podłącze monitor sprawdzę czy faktycznie działa
Miałem trochę trudności ogarnąć BIOS (bo resetowałem baterią), ale jakoś się udało i załadował się system tak jak powinien. Jednak dopiero po 2-3 resetach zobaczyłem go w sieci LAN ale ostatecznie działa.
Ile pamięci RAM jest optymalne dla takiego kompa na Linuxie z kilkoma dyskami twardymi, który sobie działa po LAN?