Aktywne Wpisy

pogodny_mis65 +211
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Metylo +126
Najebiesz się, porzucisz życie rodzinne, przeżyjesz zawał a wypowiedzenie i tak cie czeka po L4
#korposwiat #pracbaza #korpo #linkedin
#korposwiat #pracbaza #korpo #linkedin
źródło: temp_file5330840817738437307
Pobierz

- Co tydzień kupujemy btc za kwotę 100 zł. Więc miesięcznie wydajemy trochę ponad 400 zł. Jest to kwota jaką może wygospodarować większość Polaków pracujących na pełnym etacie.
- Wypłacamy dopiero po czterech latach od pierwszej wpłaty, a więc zamrażamy pieniądze na 4 lata. W tygodniach daje to 209 tygodni.
- Żeby nie było łatwo zaczynamy skupowanie tak jak na wykopków przystało na maksymalnej górce czyli w dniu kiedy BTC kosztował prawie 69 tys. $.
- Biorę średnią cenę z min/max danego dnia (dane z bitfinexu).
- Co miesiąc pod koniec każdego miesiąca pod tagiem #tarczaantyinflacyjnaryska będę postował podsumowanie.
- Fee giełdy / wypłaty pomijam, bo są bardzo niskie tym bardziej gdy np. wypłacamy raz w miesiącu. Natomiast na koniec eksperymentu można sobie odliczyć jakiś mały % jako fee.
Pierwsze podsumowanie w załączniku. Aktualnie mamy za sobą 29 tygodni tj. 29 zakupów. Wsadziliśmy 2900 zł, wartość naszych btc wyrażona w pln spadła do 1723 zł, a więc jesteśmy 41 % na minusie. Kolejne podsumowanie za miesiąc.
#bitcoin #inflacja #oszczedzanie #kryptowaluty #gielda
źródło: comment_1653736378jEjjf1zRG4V5otQ0wyqUAG.jpg
PobierzAle to nie znaczy że postronni nie mogą na tym zarobić, nawet jesli głęboko wierzący raczej na pewno stracą.
@laporte: Oczywiście, że się mylisz. Jeżeli kupisz akcje banku to w czym on ma pokrycie? No w tym, że świadczy usługi. To samo robi bitcoin. Po prostu spełnia
Ale ja inwestuję po to żeby kiedyś z tego żyć, ja planuję w przyszłości sprzedać moje inwestycje.
Złoto zabezpieczy przed inflacją ale nic nie zarobisz.
Nieruchomość wypracuje może 1% zysku jako inwestycja bierna.
Obligacje państwowe możesz liczyć na 2% ponad inflacje.
Akcje spółek rozwiniętych gospodarek 10% ponad inflacje.
Po tym wszystkim co tu przeczytałem wnioskuje że porfolio 75% akcji i 25% obligacji pobije bitcoina dlugoterminowo, i takie portfolio ma zero ryzyka.
@laporte: Ale co chcesz w zamian otrzymać? Złotówki, które realnie straciły 15%-20% przez ostatni rok, czy dolara, który stracił 10%? Przecież to absurd. Jak chcesz żyć to płać od razu bitcoinem, co można robić wyrabiając specjalną kartę płatniczą, która jest w ofercie wielu firm. Lub możesz też wypłacić część wtedy kiedy bitcoin jest dobrze
A bitcoinn ma dopiero 13 lat. Wiele nowych wynalazków rośnie bardzo szybko w pierwszej fazie, i przewiduje że bitcoin teraz wszedł w fazę ustabilizowanej investycji. To prawda ze w ciągu ostatnich kilku lat wzrósł 10krotnie, ale to się już nie powtórzy.