Wpis z mikrobloga

Tez tak macie, ze jak widzicie kogoś płacącego w sklepie/restauracji gotówką to od razu myślicie o tej osobie, ze pewnie pracuje na czarno, albo dostaje kasę pod stołem albo ma jakies nielegalne interesy?

#zakupy #pieniadze
  • 93
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SiergiejLapczydow: tylko gdy ktoś stoi w zajebiście długiej kolejce do kasy gdzie może płacić gotówką, gdy do bezgotówkowych nie ma żadnej kolejki. I zauważyłem pewną prawidłowość, jak ktoś robi normalne zakupy np. w lidlu i zaczyna prosić kasjerkę o podanie szlugów, to zazwyczaj już wiadomo że będzie płacić gotówką. Klasa robotnicza zawsze się ujawni ;)
Ja staram się utylizować gotówkę płacąc w knajpie (np. równam w górę z napiwkiem) albo
  • Odpowiedz
@SiergiejLapczydow: Nie. Moja siora od zawsze dostaje wynagrodzenie w gotówce. Praktycznie nie korzysta z ebankowosci. Jak cos chce zamowić to albo za pobraniem albo mi daje gotowke zebym jej zaplacil online ze swojego konta.
  • Odpowiedz
@barcelini: ta teoria dla mnie (osobiście) jest dziwna, bo widzę na bieżąco ile ubywa kasy z konta na bieżące zakupy. A jak płacę gotówką to mam nad tym mniejszą kontrolę, bo np. włożę do portfela 1k i zauważam że to wydałem dopiero gdy się kończy zawartość.
  • Odpowiedz
@goferek:

Klasa robotnicza zawsze się ujawni ;)

Co za bzdura i jakie wywyższanie się XD masa właścicieli biznesów płaci i korzysta z gotówki, bo nie każdemu chce się latać do banku i wpłacać utarg. I naprawdę, posiadanie w kieszeni 5-10k to nic wyjątkowego.

gotówka jest wspaniała, tylko z niej korzystam do wydatków osobistych, firmowe kartą.
  • Odpowiedz
@goferek:

Klasa robotnicza zawsze się ujawni ;)

Co za bzdura i jakie wywyższanie się XD

@jakno mam na myśli kupowanie szlugów. Palą głównie niższe warstwy społeczne więc to pokrywa się z teorią pracy na czarno jako przyczyny płacenia gotówką.
  • Odpowiedz