Aktywne Wpisy
Javert_012824 +165
Sytuacja z Lęborka. Kto według was jest winnym tego incydentu?
#wypadek #polskiedrogi #samochody #motoryzacja #prawo #prawojazdy
#wypadek #polskiedrogi #samochody #motoryzacja #prawo #prawojazdy
Zaczytanaa +51
Do jakiego kraju chcielibyście wyemigrować/urodzić się i dlaczego akurat tam? U mnie w sercu niezmiennie od kilku lat Islandia - brak upałów, czyste powietrze, piękne krajobrazy i kolor niebieski na fladze
Robię pierwszy brewkit i mam szybie pytania.
Drożdże wsypałem do wyparzonej wody ok 27°, ruszyły jak głupie więc po 10 minutach wlałem je do brzeczki ok 26° i zastanawiam się czy to nie jest wszystko za ciepłe xD
Druga sprawa to fermentor zamknąłem szczelnie i wsadziłem rurkę z wodą, ok?
Trzecia sprawa to czy temperatura otoczenia ok. 18° przy drożdżach US-05 będą ok na ipke?
Pozdro
18 stopni, a nawet mniej będzie ok.
Będzie trochę jabolowe, ale do picia.
1. Drożdże wsypuje się do wody, żeby je zrehydratyzować, wprowadzić znów wodę do ich komórek. Dziesięć minut to lepiej niż wcale, ale i tak za krótko. Najlepiej 20-30minut, tak do godziny maks, bo sucharom szybko się zapasy kończą, tzn nawet pewnie i po 4h w wodzie by Ci piwo sfermentowały, ale