Jak to mówią, kto nie ryzykuje ten nie pije szampana, a ja lubię szampana, tylko mam pytanie! Czy jest tutaj ktoś kto zakładał własną firmę, a najlepiej to otwierał gastro? :) Chciałabym się zapytać jak mniej więcej wyglada to od zaplecza, zusy i inne bajery, żeby było lepiej, chętnie zapłacę bo nie oczekuję tego, że ktoś podzieli się taką wiedzą za darmo :)
A może chcecie napisać tutaj czy warto było szaleć tak i otwierać coś swojego? :)
Dajcie mi trochę motywacji XD chciałabym, żeby wszyscy znający mnie od strony #ponczekpiecze mogli spróbować mojego ciacha przy pysznej kawie w pięknym wnętrzu :)
@zapieponczek: ja nie znam ale. Życze powodzenia %), a pracowałem w takiej kawiarni jako barista i jako powiedzmy manager za granicą też w kawiarni więc mogę z tej strony pomoc.
@zapieponczek: Spokojnie zarobisz, fajne rzeczy pieczesz i masz talent. Może zacznij od zamówień robionych w domu a potem jak już będziesz miał klientelę, zobaczysz jak to się kręci to wtedy otwórz. Chociaz nie wiem, na wiosnę jest chyba najlepszy czas na kawiarnie, ciastkarnie i lody.
@arinkao: Ale mam klientów, całe grono fajnych osób, piekę prywatnie torty a ponad roku pracuję jako cukiernik w restauracji, także o to się nie boję, tylko o to, że mnie ZUSy zjedzą XD
@zapieponczek: Początkowo myślałam typowo o manufakturze sernika, ale to zbytnie ograniczanie się. Plus teraz pracuje normalnie na etat i jest tyle niepewności :(
@cassiopei: Skąd ja to znam. Ja mam znowu już w głowie cały plan, jak miałoby wyglądać moje miejsce, wszystko wiem, tylko brakuje mi tej pewności, że podołam finansowo :(
Ale mam klientów, całe grono fajnych osób, piekę prywatnie torty a ponad roku pracuję jako cukiernik w restauracji, także o to się nie boję, tylko o to, że mnie ZUSy zjedzą XD
@zapieponczek: Na początek dostaniesz niski ZUS, poza tym nie bój się aż tak, kto nie ryzykuje ten nie pije szampana a wierz mi że ludzie uwielbiają słodycze i nie potrafią sobie zrobić takich pyszności, lub nie mają czasu. Może
@zapieponczek: dużo odwagi życzę i słodkiej mamony zarobionej na własnych wypiekach! Szkoda, że prawie nad morzem mieszkam, bo byłabym klientką na pewno (。◕‿‿◕。)
Myślę, tak jak wyżej pisali, że bądź co bądź, ludzie słodycze lubią, a coraz rzadziej mają czas je robić samodzielnie :)
jeśli czujesz się kompletnie bezużyteczny/bezużyteczna, to pamiętaj że ten koleś planował inwazję przez 8 tysięcy lat, a potrwała ona ok. 50min jednego odcinka, w której poniósł porażkę. #graotron #seriale #got
Jak to mówią, kto nie ryzykuje ten nie pije szampana, a ja lubię szampana, tylko mam pytanie! Czy jest tutaj ktoś kto zakładał własną firmę, a najlepiej to otwierał gastro? :) Chciałabym się zapytać jak mniej więcej wyglada to od zaplecza, zusy i inne bajery, żeby było lepiej, chętnie zapłacę bo nie oczekuję tego, że ktoś podzieli się taką wiedzą za darmo :)
A może chcecie napisać tutaj czy warto było szaleć tak i otwierać coś swojego? :)
Dajcie mi trochę motywacji XD chciałabym, żeby wszyscy znający mnie od strony #ponczekpiecze mogli spróbować mojego ciacha przy pysznej kawie w pięknym wnętrzu :)
#pytanie #pytaniedoeksperta #gastronomia #biznes #gotujzwykopem #pieczzwykopem
Ciacho dla uwagi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@zapieponczek: Na początek dostaniesz niski ZUS, poza tym nie bój się aż tak, kto nie ryzykuje ten nie pije szampana a wierz mi że ludzie uwielbiają słodycze i nie potrafią sobie zrobić takich pyszności, lub nie mają czasu.
Może
Myślę, tak jak wyżej pisali, że bądź co bądź, ludzie słodycze lubią, a coraz rzadziej mają czas je robić samodzielnie :)