Wpis z mikrobloga

Jednym z moich ulubionych hatchbacków wszech czasów jest przedliftowy Fiat Punto II w trzech drzwiach. Uważam, że ma doskonałe proporcje między przodem i tyłem; do tego ostre linie nadające dynamiczny i sportowy kształt. Polift niestety otrzymał emeryckie przednie lampy bez charakteru, sprawiające, że samochód zatracił drapieżność. Niestety kiepskie zabezpieczenie antykorozyjne i ogólnie niska jakość wykonania sprawiła, że do dzisiaj przetrwało niewiele kropków drugiej generacji. Jakoś na początku lat dwutysięcznych zaczęto wyszydzać Fiata, zwłaszcza po masowym zalewaniu rodzimego rynku używanymi Golfami III i IV. Punto II jest obecnie coraz rzadsze, na ulicy częściej widuję Punto I.

Najciekawszą wersją Punto II było HGT z silnikiem 1.8 131 KM, sztywniejszym zawieszeniem i ABSem. Do setki rozpędzał się w 8.6 s, a Vmax to 205 km/h.

Czasem można znaleźć HGT na sprzedaż, niestety większość z nich to stuningowane trupy. Tutaj całkiem ciekawy, niezwieśniaczony egzemplarz.

#rzetelnafura - obserwuj
#samochody #motoryzacja #carspotting #carboners #fiat
DerMirker - Jednym z moich ulubionych hatchbacków wszech czasów jest przedliftowy Fia...

źródło: comment_1652946882XjXuEcohK3xBuM28pykLI4.jpg

Pobierz
  • 46
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DerMirker: Jest ich bardzo mało bo strasznie gniły. Bardziej niż jedynka. Do tego gnił nie tylko na progach, ale też podłoga. W naszym "klimacie" i soli wyginęły. Naprawy były nieopłacalne...a szkoda bo fajne autko do miasta.
  • Odpowiedz
@DerMirker: Kurcze, ja mam wrażenie że Punto II to taki lift jedynki zrobiony trochę na siłę - z zewnątrz jeszcze jest akceptowalnie, ale jak na 2000 rok to to wnętrze wygląda co najwyżej średnio. Za to Grande Punto podoba mi się bardzo i uważam, że tym wypustem Fiat baaardzo podciągnął się do góry, mógłbym mieć takiego na daily do jeżdżenia w około komina.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@DerMirker: mialem z 10 lat mega zadbany egzemplarz z 2002 roku, przywiozlem go z belgii i ja o niego dbalem, jak go sprzedawalem gosciu powiedzial mi ze nigdy nie widzial tak zadbanej uzywki. u mnie akurat zero rdzy. tylko raz szkoda calkowita.
  • Odpowiedz
@DerMirker: Jeździłem Punto II, i tą IIFL z większymi lampami, bardzo fajne auta.. wygodne fotele i spoko się tym jeździ.
Tylko, że ruda na nich ostro szalała.
  • Odpowiedz
@DerMirker: No tak, jeszcze Panda i w sumie Punto 3 gen i Brawo 2 też były całkiem całkiem. Ale ogólnie niestety coś się porobiło z tą kiedyś zacną marką i zostali w tyle. Btw. każdy kto zdawał prawko w drugiej połowie lat 90 i pierwszej połowie pierwszej dekady milenium zna Punciaka bardzo dobrze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz