Wpis z mikrobloga

Moja opinia na temat tego, dlaczego awansowało akurat te 10 krajów.

1.Finlandia
Porównujac wcześniejsze ich występy stwierdzam, że Lauri wokalnie dał sobie świetnie radę, aż jestem trochę w szoku. Sam występ, tak samo jak i piosenka zupełnie inna od czegokolwiek w tym półfinale. Już za samo to, jak publiczność wyśpiewała ich refren zasługiwali na finał.

3.Serbia
Kontrowersyjne, ale nie jest nikomu obojętne. Awans raczej spokojny, choć nie wiem, jak jurorzy się na to zapatrują. Pewnie słabo to ocenili, ale na pewno dużo osób zagłosowało (w tym ja)

4.Azerbejdżan
Solidna ballada i solidny występ. Troche mnie rozczarowało, że końcówkę wyśpiewał znacznie słabiej niż w wersjo studyjnej, ale pewnie przeciętni widzowie o tym nawet nie wiedzą. Awans raczej spokojny.

8.Australia
Skoro mi się ten występ całkiem spodobał, czyli osobie która niezbyt lubi tę piosenkę, to chyba znaczy, że świetnie sobie poradził. Fakt, że ten utwór jest trochę przedramatyzowany, ale słuchając tego na żywo jakoś tego nie odczuwałem. Przepoteżny głos. Na pewno był w czołówce półfinału

12.Estonia
Staging taki sobie, ale piosenka świetna, dlatego mnie cieszy ten awans, bo to oznacza, że dobre utwory są w stanie same się obronić.

13.Rumunia
Spore zaskoczenie. Co prawda nie sam awans jest zaskakujący, ale to, jak dobrze ten występ na żywo wypadł. Nie było w tym zadnego kiczu ani przesady jak w niektórych występach, a przy takiej piosence łatwo o takie coś. Moim zdaniem mógł to być spokojny awans, ale pewnie w finale i tak przepadnie, a trochę szkoda.

14.Polska
Bardzo mocny utwór, ciekawa prezentacja i wykon rewelacyjny. Awans to była tylko formalność.

16.Belgia
Tu awans trochę zaskakujący, bo pomimo fajnego utworu to ten występ był jakis taki mało przekonujący. Widocznie sama piosenka się obroniła, bo takie utwory w ostatnich latach radzą sobie całkiem nieźle. Tak czy inaczej, mają szansę w sobotę na poprawę.

17.Szwecja
Jedna z najlepszych piosenek w pólfinale. Występ bardzo przekonujący. Awans był więcej niz pewny.

18. Czechy
Wyróżniający się utwór na tle pozostałych, pomimo że sam w sobie nie odbiega od obecnych trendów muzycznych. Fajny występ, wszystko było tu tak jak należy.

Ogólnie w tym roku finaliści są więcej niż bardzo dobrzy. Właściwie to wszystkie piosenki które oceniłem wysoko awansowały, co chyba jeszcze nigdy od kiedy oglądam eurowizję się nie zdarzyło.

#eurowizja
  • 5
@tsumik: uważam że tak, bo o ile w obu półfinałach liczba świetnych występów była podobna, to jednak w tym pierwszym półfinale te dobre wyróżniły się bardzo, bo kiepskich było trochę. W drugim półfinale bardzo mało było słabych punktów i oglądało się go bardzo płynnie
@Wypopkowicz: właściwie każdy występ który zakwalifikował się miał taki moment, gdzie przechodziły człowieka dreszcze (oprócz Rumuni, holamibebebe), co zapowiadało awans:
Finlandia, gdy publiczność zaśpiewała refren, wow, jak na prawdziwym koncercie, a nie konkursie piosenki :)
właściwie cały występ Serbii, że wszyscy klaskali, że aż Konstrakta nie słyszała siebie w odsłuchu, ale sama końcówka po łacinie była mega-mega, aż wstrzymałam wtedy oddech :p
Azerbejdżan - ten moment, gdy schody były naprzeciw siebie