Wpis z mikrobloga

Czy tylko mi ta gadka, jak to trzeba być ciągle up-to-date w IT z technologiami - że nie ma czasu nadązyć, jest wyolbrzymiona? Nie wiem, na ile to kwestia subiektywnego biasu, stąd też was pytam.

Ja np. robię w BI/inżynierii danych, i wchodząc relatywnie niedawno na rynek, to powiedziałbym, że jest duużo nauki na początku - fakt, ale wcale nie ma cały czas potrzeby nadążania za jakimś "paradigm shift" w kontekście stricte technologii. Tak naprawdę by dobrze zarobić, mam wrażenie, że wystarczy znajomość samego SQLa, Pythona oraz BI toola, by ogarniać temat. Oczywiście dochodzą cloudy, kontenery, Spark, tematów jest multum bo działka jest bardzo szeroka - natomiast do czego dążę, nie ma tak, że nagle z roku na rok każdy przerzuca się np. z Pythona na Scalę - pomimo przewag Scali, wręcz przeciwnie, mam wrażenie, że firmy się coraz bardziej cementują (myślę, że miałoby to też biznesowe uzasadnienie) w stacku.

Patrząc pobieżnie nt. na rynek frontendu mam wrażenie, że jest bardzo podobnie, niby codziennie wychodzi nowy framework do JS'a, ale i tak każdy robi w React'cie/Vue/Angularze.

Na tle 10-15 lat, oczywiście że przeskok w IT jest olbrzymi, i patrząc nawet w mojej działce - to osoba od jednego SQL Servera i Excela ma od cholery zaległości do zrobienia, ale patrząc z perspektywy 2-3 letniej to mam wrażenie, że wcale nie ma potrzeby ciągłego obkuwania po godzinach jeśli już się nabyło wiedzę na poziomie solidnego mida te kilka lat temu. Gdybym miał spekulować na temat przyszłości to myślę wręcz, że to dalej będzie szło w tym kierunku - brak kadr do zrealizowania wszystkich projektów, jak i nadchodzące spowolnienie gospodarcze, które zmusi firmy do zaciskania pasa.
#programista15k #informatyka
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ElMatadore: Nie żadne obkuwanie, tylko szeroka płytka wiedza, jakie narzędzia są na rynku i co umożliwiają, bez szczegółów. Dopiero jak masz problem to nadganiasz szczegóły które maja CI pomóc go rozwiązać. Uczenie się jakiegoś narzędzia którego nigdy nawet raz nie użyjesz w praniu nie ma sensu. masz tylko wiedzieć że jest i jakie problemy rozwiązuje. Tyle. Dlatego planując swój rozwój i experckość należy poprawnie wwbierac zagadnienia nad którymi pracujemy
  • Odpowiedz
@ElMatadore: nie wiem czy to wyolbrzymione. zależy od punktu z którego to obserwujemy. zmiana jest częścią tej pracy. jest permanetna i trochę nie zwracamy na to uwagi już że jest dynamicznie. są zawody gdzie ktoś się nauczył czegoś 30 lat temu i nadal robi to tak jak wtedy. z jego punkty widzenia w it szaleństwo jest i potrzeba ciągłego dokształcania. ja już osobiście przestałem zwracać na to uwagę.
  • Odpowiedz
@ElMatadore: Ludzi, którzy myślą że pójdą do software house'u i będą zmieniać frameworki co drugi dzień, życie szybko nauczy, że w poważnych projektach wprowadza się coś nowego dopiero po dziesięciu iteracjach, jak już wszystko co miało się w-----ć zostało naprawione, a na Stackoverflow można znaleźć odpowiedź na 99% problemów.
  • Odpowiedz