Aktywne Wpisy
VaizardOmbre +34
Pierwszy raz od 2.5 roku zaczęło mi zależeć na relacji z nowo poznaną dziewczyną.
Po 4, w moim mniemaniu, udanych spotkaniach, prawie tygodniu ghostingu od ostatniej mojej wiadomości, odezwała się i…
#tinder #podrywajzwykopem
Po 4, w moim mniemaniu, udanych spotkaniach, prawie tygodniu ghostingu od ostatniej mojej wiadomości, odezwała się i…
#tinder #podrywajzwykopem
mickpl +736
Dziennikarz TVN24 zadał Glapie przydługie pytanie że kredyty som no drogie i co możemy z tym zrobić, jak zwiększyć dostępność.
Glapa pedzioł, że w Polsce jest bardzo silne lobby deweloperskie, które uniemożliwia masowe, tanie budownictwo państwowe.
A potem dodał, że zawsze byli przeciwni kredytom 2% i 0%, bo one nie zwiększają dostępności tylko bogacą się na nich deweloperzy.
#nieruchomosci
Glapa pedzioł, że w Polsce jest bardzo silne lobby deweloperskie, które uniemożliwia masowe, tanie budownictwo państwowe.
A potem dodał, że zawsze byli przeciwni kredytom 2% i 0%, bo one nie zwiększają dostępności tylko bogacą się na nich deweloperzy.
#nieruchomosci
#elektryka #remontujzwykopem
@marcho87: wtyczki pasuja ale nie wiem czy przepisy pozwalaja
a przepisy mi po to, ze we wspolnotach/spoldzielniach robi sie przeglady instalacji raz na 5 lat
@Jarek_P: na elektrodzie jest dyskusja ze gniazdka sa wyłączone z CE bo nie maja norm zharmonizowanych bo kraje nie dogadaly sie bo kazdy broni swojego standardu. Podlegają pod polski znak B
https://ise.pl/phpbb3/viewtopic.php?t=7082
Napiszę tak:
@Jarek_P: te normy nie są stosowane zamiennie. Jest dyrektywa zharmonizowana i na jej podstawie każdy kraj tworzy swoje przepisy. Równie dobrze co na VDE można się w Polsce powoływać na koreańskie KS i mówić, że przecież i one, i polskie normy częściowo są oparte o normy IEC.
Ale z praktycznego punktu widzenia
@ShortyLookMean: nie o to mi chodziło. Powoływanie się na normę koreańską u nas nie ma sensu w sposób oczywisty, ale norma
@Jarek_P: dlaczego? Idąc Twoją Twoją logiką możemy stosować. Bo np. KS 60950 to koreańskie tłumaczenie IEC 60950, na którym też opiera się nasze "tłumaczenie" PN-EN 60950.
A dopiero zgłębiając się w sprawę okazuje się, że u nas jest to już zastąpione PN-EN 62368 i bliższe nam jest australijskie AS/NZS 62368.
Więc stosowanie obcych norm to zawsze ryzyko.