Wpis z mikrobloga

no to jest patola, że mając uprawnienia, 10lat w zawodzie to masz już elitarną wiedzę i jak w biurze dostaniesz max 10k netto (sufit), to jesteś gość (jeśli nie robisz na swoim), gdzie 10k netto robią ludzie w IT niekoniecznie z wykształceniem IT, po około 1-2 latach

@Kexu: 10k to może na jakiejś większej budowie jako dozór xD. Chłopie u mnie projektanci (nie asystenci) jak byłem na praktykach w dużej firmie
@credenss: Co do #!$%@? znaczy "Umowa: Po 3-miesięcznym okresie próbnym, po tym okresie umowa o pracę lub na czas określony". Wszedł jakiś nowy rodzaj umowy na okres próbny, czy po prostu 3 miesiące #!$%@? na czarno?
Rok temu rozmawiałem z chłopem co robił u typowego Janusza to za wózek była minimalna xD

@gorylwemgle: Bo cymbały dają się robić w #!$%@?, w firmie produkcyjnej w której jakiś czas robiłem kilka lat temu najmniej dało się dostać 2800 netto (wliczam WSZYSTKIE stanowiska), a brali praktycznie ludzi z ulicy nawet bez doświadczenia, ktoś kto jakieś miał z palcem w tyłku dostawał 3200-3600 netto, na bardziej wymagające stanowiska już 4000+
@credenss
@markhausen
@Markowsky95

A moim zdaniem jest to praca Dobra do nauki lub na studiach. W tej chwili osobiście studiuję i osobiście bym coś takiego wziął. Dlaczego? Nie dla samej kasy ale dla przyuczenia. Samemu nie wysiedzę nawet te 2 godziny ucząc się samemu w domu a tutaj masz te 30 godzin tygodniowo nauki. Posiedzieć tam 3 miesiące. Potem negocjować coś lepszego. Jeżeli nie dadzą to siemano, ale dzięki temu trochę więcej
@hors: po co Janusz ma dawać więcej, skoro są ludzie co z ucaloeaniem ręki będą za tyle robić xD
U tego lokalnego Janusza pracowało dużo osób, które znam i każą z nich zarabiała grosze, a na moje pytanie "czemu nie pójdziesz po podwyżkę lub nie zmienisz pracy?" Każdy odpowiadał, że "praca może stresująca, każdy go denerwuje, mało się zarabia, ALE chcoiaz płacą, a tak to trzeba by było dłużej dojeżdżać" XD
@general_row_grotecki
Zgadzam się - budownictwo to #!$%@? branża. Ale to co piszesz to wylewanie żali. Miałem podobną opinię jak ty zaczynając pracę w biurze projektowym. Niestety prawda jest taka, że poziom projektów w Polsce jest bardzo słaby; przewymiarowane konstrukcje, wysokie wskaźniki zbrojenia. I ta dziura w słupie o której mówisz nie spowoduje że budynek się zawali, chyba że projektujesz na 150% wytężenia... Jedyne co się może naprawdę wydarzyć to zarysowanie elementu. Jeżeli
@bedopies: @geuze: polska b, 4k netto bez nadgodzin zarabiam a jeszcze mam Multisport a, bony pieniężne na urodziny i 13tke ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°) no i szkolenia na sprzęt na koszt pracodawcy ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)
@credenss: to jest ogloszEnie na potrzeby urzedu pracy. Idioci .
Chodzi o to ze dajesz ogloszenie ze potrzebujesz Nepalczyka za 2500 oczywiscie zaden nie zglosi isę a jak nie znajdziesz to urzad pracy pomaga ci zatrudnic za 2400 ruskiego orka z niewoli ukrainskiej ktory godzi się bo ma do wyboru albo prace w januszecie albo smierc.
@Markowsky95 masz rację. Zawsze w bolcie pytam, ile zarabiają i pada jedna odpowiedź, że spokojnie 800 zł na rękę w weekend wyciągną. To już masz 3200 na rękę za pracę na niepełny etat. Moja dziewczyna pracowała jako kelnerka 3-4 dni w tygodniu i z napiwkami miała 5000 zł na rękę miesięcznie. W różnych marketach na kasach więcej płacą. No dramat z tym 3200 brutto
via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@Pobul: nie każdy klepie powtarzalne elementy, ale nawet jeśli to nie znaczy, że można traktować ludzi po budownictwie jak niewolników. I nie trzeba pracować w szwagrobudzie by się spotkać z wyciąganiem kasy na lewo.
A i to co w polskim budo lubię najbardziej - nie wiem ale się wypowiem - dziura w słupie nie była na środku ( ͡° ͜ʖ ͡°) wycięli pręty podłużne