Wpis z mikrobloga

#vba #excel #pytanie #programowanie

Hej, mam pytanie, jak zrobic w vba zeby z jednej kolumny usunac duplikaty ALE oprocz jednego ktory ma zostać i ma sie potwarzac. Mam kolumne numerow ktorej musze usunac zduplikowane, ale czasami zamiast numeru jest No Data i chcialbym jakos za pomoca makro usuwac zduplikowane numery ale zostawiac No Data.
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@turbine: czyli na koniec chcesz mieć unikaty + 10 razy "No Data". Trochę nietypowe wymaganie. Chcesz te dane mieć w oryginalnym miejscu, czy gdzieś jako kopię. Czy kolejność wyniku ma znaczenie? Jeśli w miejscu, to czy kolumna obok jest pusta?
  • Odpowiedz
@brak_nicku: tak chce miec unikaty + wszystkie No Data w kolumnie. Najlepiej w oryginalnym miejscu.

Dodam ze normalnie to sortuje cala tabele wedlug numerow (tak ze No Data mam na samym dole), zaznaczam nastepnie tabele (tylko to wiersze ktore maja numerki) i daje data -> remove duplicates i sie kasuje. I sie wlasnie zastanawiam czy daloby rade makro zrobic, zamiast ciagle klikac.
  • Odpowiedz
I sie wlasnie zastanawiam czy daloby rade makro zrobic, zamiast ciagle klikac.

Dałoby, a sposobów na to jest bardzo dużo. Najprostsze wyjście to
a) policzyć N, na przykład countif ile jest "no data"
b) usunąć duplikaty z całej kolumny
c) dopisać No data razy N - 1

Albo tak jak robisz teraz - tylko jeszcze łatwiej posortować malejąco, wtedy No Data będzie na początku, policzyć ile jest no data (jak wyżej) i
  • Odpowiedz