Wpis z mikrobloga

• 0
A jeszcze lepiej Seagate Exos... Miałem WD Red, powyżej 4TB sypią się jak... grzyby po deszczu. Mam IronWolfy - póki co, to jeszcze żaden mi nie padł..., ale są głośne - głowice stukają się, jak... dzięciąły w lesie za kornikami. Teraz przyszła pora na Exosy; wbrew opini w internecie, że są głośne jak sąsiadka za ścianą... śpiewając akukaracze, możesz wiersze pomiędzy bajki puścić, są dużo tańsze od pozostałych!. Dysków zaliczyłem tyle, co
  • Odpowiedz
@stevemaster: wd red czy wd red plus? 4TB WD Red to dysk SMR ktory do NASa sie zupelnie nie nadaje.

WD40EFAX - SMR
WD40EFRX - CMR

Tak po prawdzie to najtaniej i najlepiej wychodza dyski zewnetrzne wyciagniete z obudowy.
  • Odpowiedz
@stevemaster: wszystko zalezy od ciebie WD40EFZX jest o 25mb/s szybszy i ma 128 MB cache zamiast 64 MB jest on tez duzo nowszy. Jezeli mialbym wybierac pomiedzy tymi dwoma i jezeli bylyby w podobnej cenie to ZX. Aczkolwiek tak czy siak jezeli chodzi o stosunek jakosc/cena to wd red plus sa przewartosciowane.

Powiedzmy sobie szczerze. Tzw "dyski z przeznaczeniem do NASa" to zwykly chwyt marketingowy i w sumie zwykly dysk
  • Odpowiedz