Wpis z mikrobloga

Czy ktoś z Was planował start budowy w tym roku?
Czy sądzicie, że w ciągu 2 lat sytuacja może zmienić się diametralnie, jeśli chodzi o sytuację na rynku budowlanym (ceny materiałów / usług)?

#budujzwykopem #budowadomu #ekonomia
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

My mieliśmy po zakupie działki oraz otrzymaniu pozwolenia na budowę brać kredyt lecz już w zeszłym roku widziałem ze ceny szalały i kredytu mogło by braknąć wiec bez stresu w tym roku robimy stan 0 za gotówkę, jak się uda to za rok surowy zamknięty za gotówkę i może dopiero wtedy kredyt. Ja mam nadzieje ze ceny materiałów spadną ale sadze ze będzie to najszybciej listopad 2022
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 8
@E_L_: moja refleksja jest taka, że kiedy bym nie patrzył to w danym punkcie czasu był bardzo zły momemt na budowę / kupno mieszkania a z perspektywy czasu okazywało się, że później było jeszcze gorzej. Jedyny punkt w czasie, który krótkoterminowo okazal się nienajlepszy to 2008-2010 jak ktoś brał franki ale znowu - ci kudzie dziś mają mimo wszystko prawie pospłacane albo pospłacan a teraz i tak ich nieruchomości są
  • Odpowiedz
@E_L_: U mnie nie budowa, ale przebudowa: uznałem, że robię teraz przynajmniej SSZ dobudowywanej części plus jedną całą kondygnację, a resztę będę robił powoli, w miarę sezonowych zmian cen, albo lekkich obniżek w dłuższym terminie. Ceny materiałów wysokie, ale inflacja też, więc trzymanie kasy w skarpecie rownież wychodzi kiepsko. Na plus - budowy stają i od architekta wiem, że co raz więcej ekip schodzi z ceny. A za tym powinny
  • Odpowiedz
@E_L_: Teraz budowę zaczynają, głupi, szaleni lub baaaaardzo bogaci i nieliczący się z pieniędzmi.
Nikt ci nie powie w którym kierunku to pójdzie. Z jednej rosnące koszty produkcji, wojna i zniszczenie wielu zakładów produkcyjnych na Ukrainie (np Azostal), embargo na Rosję i szalejąca inflacja a z drugiej kryzys w budownictwie czyli pewnie ogólnie, szybki spadek popytu więc ceny zaczną spadać ale czy te czynniki się wyrównają czy któryś przeważy to
  • Odpowiedz
@E_L_: w sumie podobnie jak koledzy.

Planowałem na jesień ruszyć z kopyta ale patrząc na sytuację będę robić powoli. SSO bez dachu do końca roku, zadaszenie na wiosnę, okna w lato /jesień

Wszystko bez kredytu ile się będzie dało.

Przez głowę przeszło odłożenie planów ale z drugiej strony ciągle bym się martwił bezużytecznymi oszczędnościami na koncie. No i zero gwarancji że będzie lepiej cenowo, prędzej gorzej
  • Odpowiedz
Taniej nie bedzie :) nie ma sie co oszukiwac. Tanio to juz bylo. Nie masz pieniedzy nie zaczynaj jezeli cos masz to zaczynaj bo zaraz z tych pieniedzy nic nie bedzie.
  • Odpowiedz
@E_L_: Według mnie będzie tylko drożej i gorzej, w każdej dziedzinie życia. Już dawno przekroczyliśmy zdolności planety do utrzymania tak olbrzymiej populacji tak zasobożernych stworzeń jakimi są ludzie. Następne lata to będzie tracenie przez ludzi na całym świecie ich wolności i majątku.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@E_L_: @ATAT-2: a myśleliście o takim scenariuszu żeby szukać zbudowanego SSO albo SSZ, właśnie od ludzi którzy rozpoczęli budowę z fajnym projektem ale nie mają jak dokończyć?

Bo chyba takich ofert przybywa i nie zapowiada się żeby to się zatrzymało

A może to wyjść korzystniej cenowo
  • Odpowiedz