Wpis z mikrobloga

Idąc z dworca kolejowego do łowickiego muzeum, po drodze natknąłem się na polski samochód elektryczny. Znaczy dopiero zajrzawszy do internetu się o tym dowiedziałem, bo nie śledzę najnowszych motoryzacyjnych trendów i byłem pewien, że to jakiś chińczyk, nawet tablicom profesjonalnym się nie przyjrzałem dokładniej.

Także oto jest Vosco EV2 produkt kutnowskiej firmy, pierwszy polski samochód elektryczny z homologacją drogową. Posiada silnik elektryczny o mocy 156 KM, do setki przyspiesza w 9 sekund, na jednym ładowaniu przejedzie około 250 km. Przednie lampy pochodzą zdaje się od jakiegoś Solarisa, a przełączniki przy kierownicy od Opla Adama. Sztuki testowe były oczywiście składane ręcznie, więc widać duże szpary między elementami nadwozia.

Obecnie firma jest na etapie szukania inwestora, który wyłoży miliard złotych na rozpoczęcie produkcji seryjnej. Trzymam kciuki.

Strona producenta

#rzetelnafura
#samochody #motoryzacja #carspotting #carboners #vosco
DerMirker - Idąc z dworca kolejowego do łowickiego muzeum, po drodze natknąłem się na...

źródło: comment_1649753284Y251w21FXH9viQUK1tE9gf.jpg

Pobierz
  • 101
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DerMirker: wygląd jest "nieodrażający" a osiągi fatalne, pewnie będą go chcieli sprzedawać za 200 tys. i projekt jest skazany na porażkę od samego początku xD gdyby to sprzedawali za 80 tys. to by pewnie był hit sprzedaży
  • Odpowiedz
@bruuh: auto jest ciężkie, bo zbudowane na stalowej ramie i waży ponoć 1500 kg.

1mld z kasy na TVPiS można było dać na ten projekt i mieć jeżdżące auto, a tymczasem pcha się w pisowskiego chochoła Izerę
  • Odpowiedz
@DerMirker: wygląda tragicznie. Ale taki składak, gdyby był tani, mógłby być jakimś początkiem. Gdyby to ruszyło, można by pakować kasę w R&D i się usamodzielniać powolutku.
  • Odpowiedz
A o co chodzi z jego rejestracja? Elektryki maja wlasny format? Bo za duzo znaczkow jakos tam jest.. zawsze bylo na indywidualnych litera+cyfra i max 5 znakow dalej. A tu litera+dwie cyfry i 5znakow
  • Odpowiedz
Nie gorsze niż 3/4 aut na drogach. Pomijam zasieg

@PiotrFr: 3/4 aut na naszych drogach to 15 letnie trupy które dawno nie powinny jeździć więc co to za porównanie... 9 sekund do setki i do tego 250km zasięgu za auto które będzie kosztować kupe kasy to śmiech. Jak już robisz wolne auto to niech przynajmniej pozwoli przejechać z Katowic do Gdańska na jednym ładowaniu. Tutaj nawet nie można dojechać z
  • Odpowiedz