Aktywne Wpisy

jalop +306
Postanowiłem wczoraj, że w ciągu roku dojdę do 400 pompek i 400 brzuszków dziennie, a przy okazji wzmocnię mięśnie stabilizujące postawę. W sumie to jest mój najważniejszy cel.
Być może zacznę też podciągać się na drążku, aby odciążyć kręgosłup.
Aktualnie 30 pompek i 50 brzuszków. Haha
Nigdy nie byłem na siłowni. No i nawet nie mam czasu, żeby się tam wybrać.
Nigdy nie brałem żadnych dopalaczy. Nie jem też żadnych supli xD posiłki wlatują regularnie
Być może zacznę też podciągać się na drążku, aby odciążyć kręgosłup.
Aktualnie 30 pompek i 50 brzuszków. Haha
Nigdy nie byłem na siłowni. No i nawet nie mam czasu, żeby się tam wybrać.
Nigdy nie brałem żadnych dopalaczy. Nie jem też żadnych supli xD posiłki wlatują regularnie
źródło: temp_file8415307010146665969
Pobierz
dudi-dudi +42

Mianowicie chciałem zapytać z czego wynika tak duża rozbieżność spreadu w notowaniu BTC/USD. Przykładowo w BINANCE spread wynosi praktycznie 0 a dla porównania CAPITALCOM juz praktycznie 100 pipsow
Dodatkowo chciałbym prosić o polecenie lektury, która wyjaśnia podstawowe zagadnienia w tym temacie.
Nie jestem leniwy tylko chciałbym przeczytać książkę/ksiązki, którą już ktoś zna i może polecić, bo ilość pozycji jest ogromna.
Wielkość giełdy i popularność botów do arbitrażu to nie jest prawdziwy powód ~zerowego spreadu na giełdach krypto. Prawdziwa odpowiedź wymaga przyjrzenia się tzw. mikrostrukturze rynku krypto.
Na wszystkich topowych giełdach( Binance,
źródło: comment_1649595141I6PsgGUgpgt5JRNNgCpDxO.jpg
PobierzPozdrawiam
plusik ( ͡° ͜ʖ ͡°)
od kilku lat zawodowo zajmuje się arbitrażem w krytpo i nie do końca to tak nie działa.
1. Sam arbitraż jest również bezpośrednio związany z dostarczaniem płynności, bo arbitraż to nie tylko konsumpcja orderbooka. Jednym ze sposobów jest wykorzystanie dużego spreadu na giełdzie A, gdzie giełda B ma mały spread. Działa to na zasadzie, że wystawiam np BUY limit na giełdzie A i trzymam to zlecenie dopóki jednoczesna sprzedaż
"Jeżeli rynek po ruchu o 1 tick rusza się o kolejne 3 ticki, to nie ma sensu dostarczać płynności przegrywom z poziomu 2,3,4"
A bardziej poważnie to włącz na jednej połowie ekranu orderbook i historię transakcji jakiegoś mało popularnego shitcoina, a na drugiej połowie perpetual futuresa na tego shitcoina. Prawa strona