Wpis z mikrobloga

Jaka jest prawda o rosyjskiej sile? Zgodnie z tym co czytałem jeszcze kilkanaście dni temu to dzisiaj ruskie kacapy powinni zdychać z głodu z w czołgach w których nie ma paliwa ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Tymczasem ofensywa trwa i końca raczej nie widać. Gdzie są dane o stratach wojsk ukraińskich? Czy nie dolega nam wszystkim zbytni hurraoptymizm?

Pionki na szachownicy się cały czas poruszają i powstaje pytanie kto kogo pierwszy #!$%@??

#wojna #rosja #ukraina #gownowpis #geopolityka #polska #usa
  • 12
@unick: gdzie to czytałeś.
Rosji idzie #!$%@? ale nie widziałem analiz czy komentarzy że już za parę dni Ukraina ich #!$%@?.
Jak Rosja sie upzez To wiadomo że przejmą wschód Ukrainy ale nie zmienia to faktu że poszło im dużo gorzej niż każdy oczekiwał
Dane o startach ukraińskich podało USA 9 marca chyba ostatnio 3k martwych pewnie do teraz doszło do 6-7 tysiecy
@unick: Propaganda Ukraińska zrobiła dobrą robotę, pokazując niekompetencje rosjan, a przemilczając ich zwycięstwa. Prawda, jest gdzieś po środku rosja nie jest ani tak silna jak wszyscy myśleli przed wojną, ani tak słaba jak to przedstawia propaganda. Z tego co wiem to zajęli cześć terenow wschodniej Ukrainy i możliwe że będą się tam już tylko bronić, a Ukraina raczej nie ma na tyle sił żeby przełamać obronę rosjan, bo posiadają głównie sprzęt
@grett: Nie wiem czy taki był cel rosji, ale stworzenie wielu frontów sprzyja stronie z większą ilością sprzętu i żołnierzy. Możliwe że kierunek kijowski, miał tylko na celu odciągniecie części sił Ukrainy i skupienie się głównie na zajęciu wschodu Ukrainy.
Nie wiem czy taki był cel rosji, ale stworzenie wielu frontów sprzyja stronie z większą ilością sprzętu i żołnierzy. Możliwe że kierunek kijowski, miał tylko na celu odciągniecie części sił Ukrainy i skupienie się głównie na zajęciu wschodu Ukrainy.

@girro13: przecież to co piszesz nie ma sensu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@girro13: Przez pierwsze 3 tygodnie planem było zajęcie całej / większości Ukrainy i zrobienie z niej drugiej Białorusi. Potem plany operacyjne Rosjan uległy zmianie i od 2 tygodni planem jest zajęcie południowo-wschodniej ćwiartki Ukrainy, tzw. projekt Noworosja.