Wpis z mikrobloga

Takie pytanie - dlaczego nie ma dostępnych, w ofercie polskich banków, kredytów hipotecznych ze stałym oprocentowaniem na cały okres trwania umowy? Dlaczego klient ma ponosić całość ryzyka? Przy kredycie ze zmiennym oprocentowaniem, gdyby hipotetycznie stopy spadły < 0, np. na poziom -5% to wyszłoby, że klient ma do spłaty mniej, niż pożyczył, ale nic bardziej mylnego - bank zabezpiecza się odpowiedni zapisami tak, że w przypadku stóp < 0 nagle nie jest to uwzględniane i oprocentowanie = marża. Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć, dlaczego?

Jak wyglądają oferty kredytów hipotecznych za granicą, czy są dostępne kredyty ze stałym oprocentowaniem na cały okres trwania umowy?

#kredythipoteczny #stopyprocentowe #banki #nieruchomosci
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nihilnovii: bo mnie złoszczą takie bananowe dzieci jak ty. Bank ma ponosić ryzyko, żebyś ty mógł sobie pomieszkać. Jak ma być dobrze w tym kraju, jak ludzie są tacy dziecinni, wygodniccy i wychuchani?
  • Odpowiedz
@Nihilnovii: "Dlaczego klient ma ponosić całość ryzyka? "

Bo to klient chce zaryzykować. Dlaczego ktoś ma ponosić ryzyko na Twoje potrzeby? Możesz nie pożyczać i odkladać X lat. Nie masz ryzyka ale też nie masz wygody użytkowania nieruchomości w danym okresie.

Co powiesz na to: pożycz mi 200 tys a ja bede inwestować np w akcje.. jak mi nie wyjdzie to najwyzej oddam Ci troche jednostek na minusie. Twoja kasa
  • Odpowiedz
@Anaxa: kredyt hipoteczny bierzesz pod nieruchomość, a nie na cel, który sobie wymarzysz. Po drugie kredyt ze stałym oprocentowaniem powinien być odpowiednio droższy, czego wcale nie neguję.
  • Odpowiedz
tego, że jak ci nie odpowiadają warunki, to nie pożyczasz, zamiast oczekiwać, że ktoś będzie obsługiwał twoje potrzeby życiowe. Może jeszcze gacie mają ci w banku wyprać, bo tak by było ci przyjemniej?

@Przypadkowy: To by był jakiś argument, gdyby sektor bankowy nie był ekstremalnie regulowany, oczywiście na korzyść banków.
  • Odpowiedz
@emil-hogan: nie wyzywam. To ty wyzywasz. Nie obchodzą mnie twoje teorie o kosztach pieniądza. Pisałem o tym, że bank zarabia na kredycie, a op odnosi taką korzyść, że może mieszkać w mieszkaniu. Transakcja wymienna.
  • Odpowiedz
To by był jakiś argument, gdyby sektor bankowy nie był ekstremalnie regulowany, oczywiście na korzyść banków.

@kilemile: to jest argument. A sektor jest regulowany, by sprytni kolesie nie mogli ulotnić się z kasą depozytariuszy.
  • Odpowiedz
@Anaxa: poza tym, nie mówię o oddawaniu mniej, tylko o stałym, jasno wskazanym oprocentowaniu, a nie zmiennym zależnym od wskaźnika, który jest regulowany między innymi stopami procentowymi.
  • Odpowiedz
@Anaxa:
@Nihilnovii juz Ci czesc rzeczy wytlumaczyl,

dodatkowo bank nie pozycza wlasnego kapitalu! Nazywa to się w slangu bankowym kreacja pieniadza. Nie ryzykuje, ubezpiecza sie listami zastawnymi. Dodatkowo wibor nie odwierciedla realnych kosztow finansowania. Panelisci bankowi ustalaja % po jakim mogli by sobie pozyczyc gdyby pozyczali. Ale jako, ze moga zdobywac kapital po nizszym koszcie to sobie nie pozyczaja.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 9
bo mnie złoszczą takie bananowe dzieci jak ty. Bank ma ponosić ryzyko, żebyś ty mógł sobie pomieszkać. Jak ma być dobrze w tym kraju, jak ludzie są tacy dziecinni, wygodniccy i wychuchani?

@Przypadkowy:

Ja p------ę. Ludzie pokroju twojego będą bronić banki do ostatniej kropli krwi pomimo tego, że na działaniach banku jesteś w p---ę i ty. Smutny widok w sumie, nie mam pojęcia kto wam takie myślenie zaprogramował.

Zakładając, że
  • Odpowiedz
@Nihilnovii: bo mamy w granicach państwa 38mln abnegatów ekonomicznych, która nie rozumie żadnych konsekwencji podejmowanych przez siebie decyzji. I jak idą do banku, to biorą co dają i się 2x nie pytają
  • Odpowiedz
Ja p------ę. Ludzie pokroju twojego będą bronić banki do ostatniej kropli krwi pomimo tego, że na działaniach banku jesteś w p---ę i ty. Smutny widok w sumie, nie mam pojęcia kto wam takie myślenie zaprogramował.

Zakładając, że sam nie jesteś z branży.

@Krupier: no ja też p------ę. Ludzie pokroju twojego, będą próbowali wmówić sobie i innym, że rzeczywistość jest inna niż jest, i że rzeczywistość powinna naginać się do twoich
  • Odpowiedz
A działa on tak, że jak chcesz mieszkać w mieszkaniu na które cię nie stać, to musisz płacić bankowi za kredyt i to ty musisz ponosić wszelkie ryzyka i koszty

@Przypadkowy: no jednak za granica tego kraju absurdów wygląda to inaczej, tam banki są głupsze niż u nas?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0

Zakładając, że sam nie jesteś z branży.

@Krupier: no ja też p------ę. Ludzie pokroju twojego, będą próbowali wmówić sobie i innym, że rzeczywistość jest inna niż jest, i że rzeczywistość powinna naginać się
  • Odpowiedz
no jednak za granica tego kraju absurdów wygląda to inaczej, tam banki są głupsze niż u nas?

@onomatopeja_: nie mam pojęcia. Ale oczekiwanie, że bank będzie ponosił ryzyko, że ty nie spłacisz swoich długów, jest dziecinne, niedojrzałe, śmieszne.
  • Odpowiedz