Wpis z mikrobloga

Hej Mirki,

planuje zakup używanego MacBooka Pro z 2017 roku z Intel Core i7 (2.8 GHz), 16 GB ram i ekranem 15,4 cala. Trochę obawiam się klawiatury w nim (z tego co czytałem była prowadzona akcja serwisowa).

Z mankamentów słyszałem jeszcze o przycisku Esc który jest na touch barze (niektórym to przeszkadza).

Czy są w nim jeszcze jakieś bardziej lub mniej irytujące rzeczy o których powinienem wiedzieć przed zakupem?

#macbook #apple #macbookpro #komputery
grubykr - Hej Mirki, 

planuje zakup używanego MacBooka Pro z 2017 roku z Intel Cor...

źródło: comment_1649247749l8CsfrVGpRM8cERaivLuNp.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@grubykr: mimo wszystko wolałbym dokopiować tego tysiaka i cieszyć się ciszą. Jak położysz tego intela na jajkach to zrobią ci się odparzenia ( ͡° ͜ʖ ͡°) Miałem wersję z 2018 i nie dało się pracować bez jakiejś poduszki pod nim.
  • Odpowiedz
@grubykr: jak nie chcesz przy pracy czuć się jak na lotnisku naprawdę warto dołożyć do M1 ;) Ja mam z pracy MBP 16 z Intelem i nawet przy prostych rzeczach brzmi jak startujący samolot. Jeżeli Twoja praca polega na programowaniu to z touchbarem dostaniesz p-------a oraz oparzeń palców, bo to szklane diabelstwo nie dość jest niepraktyczne to nagrzewa się niemiłosiernie.
  • Odpowiedz
@Nie_znany: 3500 zł za niego

@grubykr: Szczerze mówiąc to absolutnie nie ma sensu i to jeszcze za takie pieniądze - Air czasami na promkach np. w euro agd jest w późnych godzinach jest za 4200 zł, musisz polować.

Obecnie kupno Maca z intelem nie ma żadnego sensu - M1 niszczy nawet i9 z ostatnich Pro które kosztowały majątek (te wersje pracowały dosłownie jak suszarki). Developerzy aplikacji już głównie
  • Odpowiedz
@grubykr: miałem dokładnie taki model o jakim piszesz jako komputer służbowy i uwierz, nie chcesz tego kupować. Jak pisali mircy wyżej będzie się grzał okrutnie i wentylatory będą szumieć jak odkurzacz jak go tylko czymś trochę dociążysz.

Jeśli już koniecznie musi być 16'' na intelu to tylko rocznik 2019 bo w nich poprawili chłodzenie i pracują znośnie cicho.

Ale najlepiej trochę dołożyć i kupić Air M1, 3500 pln dzisiaj na
  • Odpowiedz
@poison101: CPU nie ma wielu nowych instrukcji, early 2013 już nawet nie wspiera nowego systemu.
Mam macbooka pro 15 2018 i 2013. Ten drugi to kupa złomu przy nowszym.

Jedyny problem to klawiatura której trzeba pilnować. Jeżeli była była wymieniana to bateria jest w świetnym stanie zamiast trupa.

Radzisz żeby zamiast grypy lepiej zachorować na cholerę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@grubykr: z takich największych mankamentów to FlexGate czyli za krótkie taśmy do matrycy i znikający obraz po pewniej ilości otworzen klapy.
  • Odpowiedz