Wpis z mikrobloga

Za 1h15min czas wstać do pracy a ja nie zmrużyłem nawet oka. Siedzę w łazience od kilku godzin i płukam ząb, który strasznie boli i jedyną ulgą jest lodowata woda. Ulga jest na 5-7minut a później ból wraca. I tak się kręci..
P--------a ósemka do wyrwania.
Dentysta? Dzwoniłem po południu. "Prywatnie mogę pana przyjąć w czwartek o godzinie 15:30.. "
Na NFZ nawet nigdzie nie chcą usunąć ósemki.
Masakra.. k---a jak żyć.
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@rastowy: 2 dni cierpiałem, dwóch stomatologow nie pomogło, wyrwałem ten ząb co myślałem że od niego boli, dalej bolało. Wyjątkowo pomogli mi na nocnej dentystycznej (aż w szoku byłem) dali lekarstwa i po kilku h zaczęło przestawać, leki brałem kilka dni. Masakra to była
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@golf3cabrio martwi mnie to że doszła gorączka lekka + delikatny kaszel do dolegliwości dziś.. jeszcze ponad godzinka żeby dowiedzieć się czy dentysta mnie dziś przyjmie. Za radą Mirka który pisał wyżej będę prosił o wypisanie recepty na jakiś antybiotyk od razu jak się dodzwonie.
Spać nie udało się do teraz nawet na 10minut. Próbowałem spać z lodem w ustach ale nie pomogło. Cóż. Trzeba przeżyć jakoś bez snu trochę
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@rastowy: ja się udusilem prawie dwa razy w nocy, trzy doby prawie nie spać to była masakra

Oprócz kaszlu objawy jak moje, więc uprzedzam ze chujnia może być mirku
  • Odpowiedz
@rastowy: gdyby się okazało, że zęba trzeba usunąć, to musisz wiedzieć, że nie każdy dentysta podejmie się ekstrakcji ósemki, zwłaszcza bez RTG; te zęby mogą mieć wygięte korzenie jak haczyki i ciężko jest je usunąć bez pomocy chirurga.

ja wyrywałem wszystkie 4 ósemki w Kaliszu na chirurgii 3 lata temu (z zalecenia ortodonty - zęby same w sobie nie bolały i nie przeszkadzały), mogą wyrwać dwie na raz (górną i
  • Odpowiedz
płukam ząb, który strasznie boli i jedyną ulgą jest lodowata woda.

@rastowy: jak ulgę przynosi tylko woda to znaczy że jest źle i jest potrzebne...kanałowe.

Dlaczego od razu wyrywać chcesz? Miałem dokładnie taką samą sytuację 2 lata temu na samym początku pandemii.

Tak jak pisali wcześniej mirki, woda pomaga ale pogarsza tylko sytuacje, chociaż całkowicie rozumiem że bez tego się nie da wytrzymać już.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@matt2404 RTG w zapasie zrobione już wcześniej.

@Nordri dentysta zamiast jutro późnym popołudniem będzie jutro o 9.
Polecił mi tabletki+tabletki żebym przeżył do jutra.

Udało mi się zasnąć trochę po 9 i spałem do 13.
Ząb teraz trochę odpuścił i nie ciśnie tak jak to było w nocy. W dzień pewnie będzie trochę luzu. Zobaczymy co przyniesie wieczór/noc. Tym razem zabezpiecze się w tabletki itp.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@aversxx update zapomniałem dodać, chyba ze szczęścia.

Ząb usunięty. W sumie tak mnie szczęka bolała że, w zasadzie usunięte 2 zęby dla pewności. Obie ósemki.
  • Odpowiedz
@rastowy: Mialem wczoraja taka sytuacja jak ty, bez wody nie moglem wytrzymać dlużej niż 2 minuty. Ale mam wrażenie ze sam sobie to zrobilem, bo przyzwyczailem żeba tak do kąpieli ze chcial jej nonstop ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@aversxx noooo na pewno.. ogólnie taki ból to ciężko utrzymać bez robienie czegokolwiek, co pomaga.
No ale tak jak mówisz - chłodzenie pomaga, chwilowo.. później jest tylko gorzej. Jak możesz funkcjonować to dzwoń/zapie**laj do dentysty bo będzie tylko gorzej.
  • Odpowiedz