@wspomnienieciszy: No ale to jest zwykłą gospodarka leśna, zostawili drzewa na samosiejke, za rok sadzonki będą już wielkości kolan. Nie wiem co w tym jest takiego oburzającego.
@Or3z: Ja rozumiem to pojęcie, - spójrz szerzej na obraz. Sieją monokultury świerków, drzewa nie radzą sobie z warunkami, leśnicy wkraczają i wycinają. Co się stało z Radunią? Wróciłem tam ostatnio po kilku latach i tam praktycznie nie ma drzew. Wycinki, to rozkopane szlaki, po opadach błoto po kostki. Wszędzie łyse placki, nie ma jak się schować w cieniu, porywy wiatrów są znacznie silniejsze w takich terenach. Ogołocone są lasy
@wspomnienieciszy: no wiadomo, że komuś może nie podobać się na przykład wycinka lasu, albo teren budowy autostrady. Nie zmienia to faktu, że zarówno jedno, jak i drugie są elementem gospodarki.
@wspomnienieciszy ma rację. Też chodzę po szlakach parę lat i w ostatnich miesiącach lasy są grubo orane. Myślę, że może tu nie chodzić o żadną gospodarkę, ale po prostu o handel.
@tomtom666: Takie obrazki jak podesłał wspomnienieciszy można zobaczyć w parkach krajobrazowych, a słyszałem też o kpn. Wcześniej te lasy też były wycinane ale tak, że nie rzucało się to w oczy.
@scorpio18k: po prostu wcześniej nie było takiej propagandy na ten temat i tego nie widziałeś. Pozysk i eksport drewna nie zmieniły się za bardzo w ostatnich latach, przykładowo w 2007 pozyskano 34 miliony metrów sześciennych drewna, w 2021 40 milionów metrów sześciennych.
@tomtom666: Masz racje, ze lasy to hodowle, ale nie patrz proszę na dane statystyczne. Statystycznie Polak jest szczęśliwy zarabia średnią krajową ma własny dobytek, a realnie może miec długi, zarabiać minimalną i mieć zardzewiałe auto.
Chodzę po górach od 20 lat, od kilku lat przynajmniej 2-3 a jak cieplej to 4-5 razy w miesiącu. Nie opieram się o dane statystyczne a o fakty i zmiany które
@wspomnienieciszy: a właśnie powinieneś się na statystyce oprzeć, bo "własne obserwacje" prowadzą do różnych głupotek, w rodzaju wujek całe życie palił i nie ma raka, a ciocia brała witaminę C i z raka wyzdrowiała.
Przykładowo w takim wątku pewnie zbiorą się ludzie, którzy akurat mają wycinki w swojej okolicy i będą się nawzajem nakręcać, że teraz to więcej wycinają. Ludzie, którzy wycinek nie mają nie będą się tu udzielać, bo
Więcej zdjęć w odpowiedzi.
#gory zlote #sudety #wiosna
#wspomnienieciszyphotography
@Fritzowski @Konkol @obywatel_z
źródło: comment_1648675111IcKDVmhWHT5hQYkx2v1MOa.jpg
Pobierzźródło: comment_1648675149wBNGiqButMSAtNiGYDTcZu.jpg
Pobierzźródło: comment_164867521240oNa9fzXRbotZwThJRrj1.jpg
Pobierzźródło: comment_16486752540PqTvQFTeIx99evlmSO6Bv.jpg
Pobierzźródło: comment_164867529504XCes1ODKBlUnwC7T5KZC.jpg
PobierzSieją monokultury świerków, drzewa nie radzą sobie z warunkami, leśnicy wkraczają i wycinają.
Co się stało z Radunią? Wróciłem tam ostatnio po kilku latach i tam praktycznie nie ma drzew.
Wycinki, to rozkopane szlaki, po opadach błoto po kostki. Wszędzie łyse placki, nie ma jak się schować w cieniu, porywy wiatrów są znacznie silniejsze w takich terenach. Ogołocone są lasy
źródło: comment_1648676470WNvu1vvrz3tkyfsu5G83nH.jpg
PobierzMonokultury to spadek po komunie albo i po Niemcach, teraz już się tego nie sadzi.
pozdrawiam.
@wspomnienieciszy ma rację. Też chodzę po szlakach parę lat i w ostatnich miesiącach lasy są grubo orane. Myślę, że może tu nie chodzić o żadną gospodarkę, ale po prostu o handel.
@scorpio18k: halo, to są synonimy. Lasy w Polsce, z małymi wyjątkami, to hodowle, gdzie rosną drzewa przeznaczone właśnie na handel.
@tomtom666: Takie obrazki jak podesłał wspomnienieciszy można zobaczyć w parkach krajobrazowych, a słyszałem też o kpn. Wcześniej te lasy też były wycinane ale tak, że nie rzucało się to w oczy.
Statystycznie Polak jest szczęśliwy zarabia średnią krajową ma własny dobytek, a realnie może miec długi, zarabiać minimalną i mieć zardzewiałe auto.
Chodzę po górach od 20 lat, od kilku lat przynajmniej 2-3 a jak cieplej to 4-5 razy w miesiącu.
Nie opieram się o dane statystyczne a o fakty i zmiany które
źródło: comment_1648750676m4kbPgRgQS7HoZsNwJEBvW.jpg
PobierzPrzykładowo w takim wątku pewnie zbiorą się ludzie, którzy akurat mają wycinki w swojej okolicy i będą się nawzajem nakręcać, że teraz to więcej wycinają. Ludzie, którzy wycinek nie mają nie będą się tu udzielać, bo
źródło: comment_1648751008WqpXpL3FW6EyXNYrB3g1kh.jpg
Pobierz