Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@wspomnienieciszy: No ale to jest zwykłą gospodarka leśna, zostawili drzewa na samosiejke, za rok sadzonki będą już wielkości kolan. Nie wiem co w tym jest takiego oburzającego.
  • Odpowiedz
@Or3z: Ja rozumiem to pojęcie, - spójrz szerzej na obraz.
Sieją monokultury świerków, drzewa nie radzą sobie z warunkami, leśnicy wkraczają i wycinają.
Co się stało z Radunią? Wróciłem tam ostatnio po kilku latach i tam praktycznie nie ma drzew.
Wycinki, to rozkopane szlaki, po opadach błoto po kostki. Wszędzie łyse placki, nie ma jak się schować w cieniu, porywy wiatrów są znacznie silniejsze w takich terenach. Ogołocone są lasy
wspomnienieciszy - @Or3z: Ja rozumiem to pojęcie, - spójrz szerzej na obraz.
Sieją m...

źródło: comment_1648676470WNvu1vvrz3tkyfsu5G83nH.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
nie chodzić o żadną gospodarkę, ale po prostu o handel.

@scorpio18k: halo, to są synonimy. Lasy w Polsce, z małymi wyjątkami, to hodowle, gdzie rosną drzewa przeznaczone właśnie na handel.
  • Odpowiedz
z małymi wyjątkami,

@tomtom666: Takie obrazki jak podesłał wspomnienieciszy można zobaczyć w parkach krajobrazowych, a słyszałem też o kpn. Wcześniej te lasy też były wycinane ale tak, że nie rzucało się to w oczy.
  • Odpowiedz
@scorpio18k: po prostu wcześniej nie było takiej propagandy na ten temat i tego nie widziałeś. Pozysk i eksport drewna nie zmieniły się za bardzo w ostatnich latach, przykładowo w 2007 pozyskano 34 miliony metrów sześciennych drewna, w 2021 40 milionów metrów sześciennych.
  • Odpowiedz
@tomtom666: Masz racje, ze lasy to hodowle, ale nie patrz proszę na dane statystyczne.
Statystycznie Polak jest szczęśliwy zarabia średnią krajową ma własny dobytek, a realnie może miec długi, zarabiać minimalną i mieć zardzewiałe auto.

Chodzę po górach od 20 lat, od kilku lat przynajmniej 2-3 a jak cieplej to 4-5 razy w miesiącu.
Nie opieram się o dane statystyczne a o fakty i zmiany które
  • Odpowiedz
@wspomnienieciszy: a właśnie powinieneś się na statystyce oprzeć, bo "własne obserwacje" prowadzą do różnych głupotek, w rodzaju wujek całe życie palił i nie ma raka, a ciocia brała witaminę C i z raka wyzdrowiała.

Przykładowo w takim wątku pewnie zbiorą się ludzie, którzy akurat mają wycinki w swojej okolicy i będą się nawzajem nakręcać, że teraz to więcej wycinają. Ludzie, którzy wycinek nie mają nie będą się tu udzielać, bo
  • Odpowiedz