Wpis z mikrobloga

@Kumpel19: Ale to nie jest 'aż tyle', bo stawka z ogłoszenia to jest kontraktowa (na działalności), czyli musisz to jeszcze pomniejszyć o koszty i podatki, a za etat ile dają, to nie wiadomo.
@tygrysoffshorowy: Ogólnie to dobry pomysł porównywać zarobki budżetówek, bo część ludzi też tego nie rozumie, że ktoś z pieniędzy budżetowych nie może dostać 10x tyle, co przeciętny Kowalski składający się w podatkach na to wynagrodzenie.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@noelo_cohelo: Czyli mam niereprezentatywne dane anegdotyczne ¯\_(ツ)_/¯ wiem jak pracuje mój mąż i przyjaciele. Może w skali makro jest inaczej, nie rozwiążemy tej dyskusji bez twardych danych statystycznych.
  • Odpowiedz
  • 7
@wutermelon: Paznokcie hybrydowe to 150zł, pedicure z paznokciami 300zł, u fryzjera balejaż 500zł xD 200zł za zepsuty kran? To nie 2018, teraz już 300. Na USG prenatalne potrafi przychodzić kobieta z fryzurą za 500zł, paznokciami za 150 i sztucznymi rzęsami za 200 i narzekać że USG prenatalne, do którego edukacja prowadziła 12lat, kosztuje 300zł, że drogo że lekarze zdzierają. Polska
  • Odpowiedz
@dr_Batman: Szanuję, że przy tym codziennym, 16 godzinnym #!$%@? masz czas codziennie pisać tą samą kłamliwą propagandę.

kobieta z fryzurą za 500zł [...] że drogo że lekarze zdzierają

@dr_Batman: Jak rozumiem jeśli ktoś jeździ samochodem za 500 tysięcy to nie ma prawa narzekać, gdy ktoś chce mu sprzedać kilogram ziemniaków za 100 złotych.

Zresztą, uważasz się za doktora House'a, a twoja praca polega na wypisywaniu leków na przeziębienie.
  • Odpowiedz
  • 4
@2aVV: Dziękuję, zawsze znajdę czas na jechanie ludzi takich jak ty.
Porównanie ziemniaków do USG prenatalnego. Jak zwykle sam siebie orasz. Nawet nie muszę się wysilać.
  • Odpowiedz
@dr_Batman: Porównanie fryzury za 500 złotych do badania lekarskiego.

Oczywiście dla kogoś tak odrealnionego od rzeczywistego świata może to naturalne porównanie, ale miliony ludzi w Polsce raczej porównałyby to z miesięcznym budżetem na żywność.

Kiedyś ten diamentowy pałac #!$%@? się takim jak ty na łeb.
  • Odpowiedz
USG prenatalne, do którego edukacja prowadziła 12lat

@dr_Batman: Gdzie w Polsce do szkoły uczęszczają ultrasonografy? Może kiedyś przyda mi się taka informacja.
  • Odpowiedz
Kiedyś ten diamentowy pałac #!$%@? się takim jak ty na łeb.

@2aVV: Jedyny pałac to się #!$%@? zwykłym ludziom, jak już nikt nie będzie chciał tutaj pracować w państwówce i wszyscy #!$%@?ą na prywatę i wtedy to nie lekarze tylko Ty będziesz płakać na forum, że musisz wydać tysiące złotych na rzeczy, na które rzekomo i tak płacisz ze składek. Oczywiście wtedy żaden lekarz nie będzie narzekał na zarobki, ale
  • Odpowiedz
@wojtanowsky: Dziękuje. Nie w i imieniu swoim, a w imieniu milionów Polaków.

To dzięki takim jak Ty, lekarze będą dalej ruchać głupich polaczków, a oni z uśmiechem na ustach będą im dziękować.

Jeśli uważasz, że lekarz rodzinny powinien zarabiać 25 tysięcy miesięcznie, to ile powinien zarabiać prawdziwy lekarz? 100 tysięcy? 300? 500?
  • Odpowiedz
@2aVV: Ale ja nie powiedziałem ile powinien zarabiać bo to nie o zarobki chodzi, a o warunki pracy. Po pierwsze dobrze zorganizowany system lekarzy rodzinnych to podstawa efektywnego systemu ochrony zdrowia. Po drugie to nie o pensje na kontrakcie chodzi, a ile mają zarabiać za etat, tak żeby nie dorabiali nigdzie po godzinach.

BTW Uważasz, że 25 tyś brutto na kontrakcie (czyli strzelam, jakieś 16-17 tyś miesięcznie) za 160 godzin
  • Odpowiedz
a o warunki pracy

@wojtanowsky: Ale kto stworzył te warunki? Kiedyś lekarze nie pracowali na kontraktach, ale ktoś odkrył, że można w ten sposób zarobić jeszcze więcej. A jak widzisz, że twój kolega robi to co ty, a zarabia 30% więcej to też tak chcesz.

tak żeby nie dorabiali nigdzie po
  • Odpowiedz
Ale kto stworzył te warunki? Kiedyś lekarze nie pracowali na kontraktach, ale ktoś odkrył, że można w ten sposób zarobić jeszcze więcej. A jak widzisz, że twój kolega robi to co ty, a zarabia 30% więcej to też tak chcesz.

@2aVV: Ja tak nie chce, a nie mam wyboru, widzisz na czym polega problem?

W twoim postrzeganiu świata lekarze pracują na kilka etatów, bo MUSZĄ? Bo inaczej nie będą w stanie dożyć do pierwszego? Czy z własnej
  • Odpowiedz
@dr_Batman: Tylko na tego fryzjera czy mechanika ludzie nie odprowadzają składki co miesiąc. Jak ktoś jest ubezpieczony to chyba ma prawo otrzymać tego typu USG "za darmo".

@wojtanowsky: Niecałe 18k, po odliczeniu miesiąca urlopu i założeniu ryczałtu 14% w kraju, gdzie 2/3 może pomarzyć o tej średniej gusowskiej. To jest top 1% zarobków, więc tak bez przesady z tym, że to nie jest dużo ;D
  • Odpowiedz
Niecałe 18k, po odliczeniu miesiąca urlopu i założeniu ryczałtu 14% w kraju, gdzie 2/3 może pomarzyć o tej średniej gusowskiej. To jest top 1% zarobków, więc tak bez przesady z tym, że to nie jest dużo ;D

@wutermelon: Nie, to jest po prostu normalna pensja dla specjalisty z jakiejś dziedziny. Żaden kosmos, ani biedowanie. Ktoś się sapie, że sędzia sądu apelacyjnego tyle zarabia, albo że specjalisty IT tyle ma, albo
  • Odpowiedz
  • 3
@wutermelon: Nie nie ma, koszyk świadczeń NFZ jest jasny. Tak jak nie możesz sobie zrobić na NFZ operacji plastycznej bez wskazań tak nie refundują ci USG prenatalnego bez wskazań.
  • Odpowiedz
  • 3
@wutermelon : Ps te składki na które ja płacę z mężem kilka tysięcy, rodzina ubezpieczy z połowy składki 12 osób, a bezrobotni i nieroby które nigdy nie pracowały dostają za darmo? Ta, to żadna składka zdrowotna a redystrybucja socjalna. Tak długo jak nie będzie prawdziwych normalnych składek zdrowotnych jakiekolwiek argumenty, ja za to place składki, do mnie nie trafiają.
  • Odpowiedz
@dr_Batman: Kiedyś był lepszy koszyk i można było zrobić sobie bimbały na NFZ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jestem przedsiębiorcą, więc dość dobrze orientuję się w comiesięcznym procesie dojenia mnie z zarobków.
@wojtanowsky: chill, tylko zwracam uwagę na statystykę wynagrodzeń w Polsce w kontekście Twojej wypowiedzi, że to nie jest tak dużo, a nie porównuję tego do innych specjalistów.
  • Odpowiedz