Wpis z mikrobloga

1,5 miliona Polaków nie ma ubezpieczenia zdrowotnego

@UFC_Jest_W_Dupie:

Według danych Narodowego Funduszu Zdrowia ok. 1,5 mln Polaków nie posiada ubezpieczenia zdrowotnego. W grupie tej wiele osób to najprawdopodobniej te, które wyjechały za granicę, które pracują na czarnym rynku (np. z obawy przed egzekucją komorniczą nie są nigdzie deklarowane) i wykonujący wolne zawody na umowach o dzieło. Są również wśród nieubezpieczonych najubożsi i osoby bezdomne (chociaż w przypadku tych ostatnich
  • Odpowiedz
@Chuseok: czyli Polaków można nie leczyć, bo uciekają przed komornikiem lub pracują na czarno, a Ukraińców leczymy za darmo wszystkich? ciekawe...
a i ten sam Ukrainiec co robi na czarno będzie leczony, a Polak nie, ty to popierasz?
@DarekMarek: leczą wszystkich za nasz hajs, a nie żołnierzy, Polaków za to nie leczą, gdy nie zapłacą
@GdziejestPrawda: a gdzie napisałem, że to wina Ukraińców?
  • Odpowiedz
@UFC_Jest_W_Dupie: problem nie leży raczej w samym objęciu opieką zdrowotną tych ludzi, ale w górze. Ktoś, kto przy systemie ochronie zdrowia z kupy i tektury, potwornie niedofinansowanej, podpina pod beneficjentów blisko 2 miliony ludzi, musi mieć niezły problem z głową. Nie idzie większa kasa na NFZ, reformy o które postulowały związki, nic. Po prostu dowala się więcej osób, którym przysługuje takowa opieka. I o ile sam polityk tego nie odczuje,
  • Odpowiedz
Ukrainiec co siedzi w Polsce od 5 lat i robi na czarno jest?

@UFC_Jest_W_Dupie: Bo jest z Ukrainy, gdzie jest wojna i Ukraińcy walczą w naszym imieniu, za Polskę. Czego nie rozumiesz? Ten Ukrainiec, co od 5 lat pracuje na czarno zwiększa morale osób walczących na Ukrainie. Coś powinien za to dostać, nie uważasz? A Polak? Polak zaczeka, przecież długo już mieszka w Polsce, kilka miesięcy dłużej w kolejce go
  • Odpowiedz
@UFC_Jest_W_Dupie: sama chciałabym to wiedzieć xd Teoretycznie też jestem objęta "opieką" NFZ, ale jeszcze przed uchodzcami wszystkie wizyty lekarskie i tak musiałam robić prywatnie (dla przykładu MCS - w lipcu powiedziano mi, że mogę się zapisać, ale na kwiecień o.O). Dlatego dziwi mnie brak pomyślunku u góry. Bareja
  • Odpowiedz
@UFC_Jest_W_Dupie: a w tym wszystkim zapomniałeś o jednym:

Jak ktoś chce i odrobinę się postara, to może kogoś "wrzucić" wyżej w kolejkę. Teraz poza kolejką będzie leczona część Ukraińców, bo nagle pracownicy będą uważali, że tak trzeba, że trzeba im pomóc i się jakoś upchnie termin. Więc nie tylko niżej zostaną zrzucone osoby czekające już w kolejce, ale też te, które dopiero będą się zapisywać.

Wszystkim wokół trzeba trzymać palec
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 6
@DarekMarek:

a jeśli wygrają to wszystkie wydatki na pomoc dla nich zwrócą si e 10cio krotnie

To są idiotyczne polskie marzenia, że potem ukr powie "ojejej wy nam pomogliście" i np. nie zablokuje polskich pociągów na granicy.
  • Odpowiedz
pracują na czarnym rynku (np. z obawy przed egzekucją komorniczą nie są nigdzie deklarowane)

@Chuseok: a Ty wiesz, że przepisy dotyczące egzekucji w żadnym stopniu nie zachęcają do spłaty zadłużenia? W pierwszej kolejności idzie na odsetki. Ludzie często spłacają 8 lat zadłużenie i niemalże wszystko idzie na odsetki. Generalnie wszystko, co zarobisz powyżej minimalnego idzie do komornika. Możesz utracić możliwość zaspokajania bieżących kosztów utrzymania, masz chore dziecko, które trzeba leczyć.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@UFC_Jest_W_Dupie: kurde to wygląda pięknie.

Jakbym żyl w UA to bym dał sobie zbombardować dom, zabić bliskich i uciekał kilkadziesiąt godzin żeby dotrzec do tego raju zwanego Polska i mieć 20% rabatu w Smyku. Mmmmm
  • Odpowiedz
nie ma to jak żyć w kraju gdzie 1,5 miliona Polaków nie ma ubezpieczenia zdrowotnego, a wszyscy Ukraińcy dostają je za darmo

@UFC_Jest_W_Dupie: lol, skończyłem czytać tutaj.
Jak ktoś jest debilem i nie potrafi sobie załatwić za darmo ubezpieczenia zdrowotnego w Polsce to nawet mi go nie szkoda.
  • Odpowiedz
Osoba bezrobotna podlega obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego należy się zarejestrować w urzędzie pracy.

@Chuseok: dodaj do tego fakt że urząd pracy zrobi wszystko żeby cię z rejestru bezrobotnych wyrzucić ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz