Wpis z mikrobloga

Skąd na wykopie jest taki pojazd po "kredyciarzach"?
Przecież to logiczne, że ludzie potrzebują kupić mieszkanie i kredytują się na 30 lat bo jeśli ktoś nie ma pomocy rodziny, mieszkania po babci czy kilkuset tysięcy oszczędności nie jest w stanie kupić mieszkania za gotówkę?

Wiem, że większość z tych osób to dzieci mieszkające na garnuszku rodziców, którzy kręcą sobie bekę ale poważnie musicie uskuteczniać taki szlam?

Rzeczywiście mały odsetek dotknie rentierów co pokupowali sobie kilka mieszkań i nagle się okazuje, że to była kiepska inwestycja, natomiast w 99% podwyżki dotkną zwykłych ludzi, którzy próbują się czegoś dorobić a cały czas od 30 lat mają pod górkę w tym kraju.

Sam mam kredyt hipoteczny, co prawda podwyżki nie są jakoś mocno odczuwalne dla mnie, bo nie zakredytowałem się pod korek, jednak te 5 tysięcy rocznie mniej jest odczuwalne mocno, czy to jest powód dla którego inni się czują lepiej bo drugi ma mniej w kieszeni?

#nieruchomosci #gospodarka #kredythipoteczny #mieszkanie
  • 178
@orzeszkiziemne: ja to mam np. odwrotnie - śmieje się z tych co nie wzieli kredytu i siedzą nadal na wynajmie. Spłacałem kredo łacznie przez 6 lat, nadpłacałem, i w zasadzie nie wydawałem kasy na głupoty. Czy się opłaciło? No cóż w między czasie #!$%@?ło inflacje, ceny wyskoczyły w kosmos i w zasadzie teraz moje mieszkanie jest 2x więcej warte niż kasa którą fizycznie zapłaciłem po spłacie kredytu z uwzględnieniem wszystkich kosztów
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
De facto oznacza to, że oszczędzający finansują mieszkania ludziom, którzy wzięli kredyty

@be_happy: o czym ty #!$%@? Oskarek? Kto finansuje moje mieszkanie? Ty? Jakoś każda rata idzie z mojej kieszeni, a kasa do tej kieszeni wpada tylko z mojej pracy.
biorac kredyt oddajesz drugie tyle, przez kilka lat w PL mialo to sens, ale dlugoterminowa perspektywa, to utrata sporej czesci oszczednosci, ktore alternatywnie mogles inwestowac w prawie wszystko i bys lepiej na tym wyszedl

@zapster: Nie ma co tak generalizować. Średni czas spłaty kredytu hipotecznego w PL to 13 lat, a wtedy nie oddaje się drugie tyle, bo im krócej spłacasz kredyt, tym mniej zapłacisz odsetek... Poza tym przy tych prawie
No to skoro ceny im rosną to niech płacą dalej #!$%@? w kosmos ceny. Ani trochę nie jest mi ich żal, sami do tego doprowadzili karmiąc wiecznie głodnych developerów, niech teraz sami poznają czym się kończy życie ponad stan. Zamiast pomyśleć trochę, pointeresowac się tematem bo masa osób mówiła, że ceny spadną i nie da się ciagle utrzymywać takiego popytu to teraz maja za swoje. Dwa, nie każdy musi mieszkać w dużym
Zawiść - nie mylić z zazdrością.
To jest straszna cecha- jeżeli ktoś zazdrości, to jeszcze mogę zrozumieć, ale jakim idiotą trzeba być, aby życzyć drugiemu utraty mieszkania?
Dom, mieszkanie- własne cztery kąty to podstawa egzystencji we współczesnym świecie- ale weź to wytłumacz 13 latkowi mieszkającemu z mama, albo 30 latkowi również mieszkającemu z mama.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Pantegram: po 1 zdaniu nie czytam dalej wywodu. Średni czas spłaty kredytu 13 lat...
Jesteś śmiesznA i przeczytałas tylko nagłówek artykułu.

Widać, że nie wiesz o czym mówisz.
@pawelkoszalin2 tylko to ile ta rata wynosi zależy od RPP, a nie od ciebie. A gdy RPP utrzymuje ujemne stopy procentowe tak jak jest teraz, to twój kredyt się szybciej dewaluuje niż płacisz od niego odsetki