Wpis z mikrobloga

Mirki, taka mnie zagwozdka naszła jak oglądałem film wojenny i Niemcy kazali testować pożywienie kucharzom czy aby nie jest zatrute. Czy współczesna chemia organiczna nie wymyśliła być może jakiś toksyn, które mogą zostać zneutralizowane spożyciem innej substancji ale jeśli ktoś zażyje je bez środka neutralizującego to się zatruje? Np. spożywam cyjanek, ale chwilę potem popijam to witaminą C i nic mi nie jest. Ofiara natomiast nie wie, że spożyła cyjanek, nie spożywa witaminy C i gdy zaczyna się źle czuć jest już za późno na ratunek. Taki przykład (wiem że witamina C nie neutralizuje cyjanku).
#kiciochpyta #chemia #historia #pytanie #nauka #narkotykizawszespoko
  • 3
@enten: To kwestia tego jaki jest mechanizm działania trucizny na organizm.

Większość związana jest z enzymami i neuroprzekaźnikami np. Acetylocholina (Sarin i te inne gazy bojowe)
od razu jakby "wyłącza" blokady wszystkie ciała odpowiadające za bicie serca (ilość uderzeń na minutę), skurcze mięśni
wszystkich, jak się wyłącza część mózgu co reguluje ilość uderzeń serducha i zaczyna walić bez końca, szybko jak normalnie by nigdy nie waliło i to powoduje śmierć.

Cyklon