Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@octave25: Nie da się wymyślić nowego koloru, ponieważ kolory są powiązane z długościami fali elektromagnetycznej - czysta fizyka.

@KucharKM: taaak? To jakiej długości fali odpowiada kolor różowy? Szach mat ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Kolory są ściśle powiązane z długością fali i nie wprowadzają nikogo i niczego w błąd.

@ShooleR: skąd wziąłeś taką informację? Tylko na podstawie tego że np. fali o długości 780 nm odpowiada kolor czerwony? W fizyce nie ma ścisłego pojęcia "kolor" oraz rozróżnienia między "barwą"

Widzenie kolorów to wyłącznie subiektywne wrażenie psychiczne powstające w mózgu człowieka (a także części zwierząt). W fizyce mamy jedynie do czynienia z pewnym zakresem promieniowania elektromagnetycznego,
@613_07: @ShooleR: @NieBendePrasowac:

Pozwolę się wtrącić, bo interesująca dyskusja się wywiązała. Też myślałem przez chwilę, że z kolegi ShooleR jest niezły szuler, ale to co napisał pokrywa się tak jakby z definicją z encyklopedii PWN.

barwa, subiektywne wrażenie zmysłowe, powstające w wyniku działania bodźców wzrokowych na receptory zmysłu widzenia znajdujące się w siatkówce oka, tj. czopki i pręciki.

Barwę charakteryzują: odcień, natężenie (jasność), nasycenie i czystość. Odcień (ton, chromatyczność,
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@613_07: Dzięki, odpowiedziałeś na pytanie, które zadawałam sobie w myślach od jakiegoś czasu, a mianowicie czy wszyscy postrzegamy kolory tak samo :D.
@613_07: oooo apropo tego co piszesz - co powiesz o takiej teorii: każdy człowiek zupełnie inaczej widzi wszystkie barwy. Na przykład to co ja widzę niebieskie, ktoś inny widzi tak jak ja czerwony. Jako że wszyscy widzą tak rzeczy od urodzenia, nikt nigdy nie zorientuje się że tak jest, a sprawdzenie tej teorii jest niemożliwe.
@aski: no generalnie nie da się tego wykluczyć. Prawdopodobnie na fMRI dałoby się rozpoznać czy się zapalają te same ścieżki nerwowe - ale nawet tutaj zmienność struktur mózgowia może być na tyle duża że nam to nic nie da. W ogóle to daje ciekawą perspektywę na to jak bardzo mogą się różnić punkty widzenia, nawet na tak oczywistych rzeczach jak smaki i kolory. Wystarczy zapytać z czym się komuś dane qualia
@613_07: dzięki wielkie za tak rzeczową odpowiedź. Chodziło mi to po głowie od lat i w końcu ktoś mi rzucił na to więcej światła
@ZygmnuntIgthorn Pracuje z kolorem na planach filmowych ;) zakresy, oscyloskopy i inne takie nie sa mi obce ;)

Sa fajne wykłady na YT nt tego jak długości fal emitowane przez różne lampy wpływa na postrzeganie barw :)
Na przykład to co ja widzę niebieskie, ktoś inny widzi tak jak ja czerwony. Jako że wszyscy widzą tak rzeczy od urodzenia, nikt nigdy nie zorientuje się że tak jest, a sprawdzenie tej teorii jest niemożliwe.

@aski: Mamy przecież barwy zmieszane, co więcej w wersjach addytywnych i substraktywnych. Jeśli będziesz postrzegał kolor czerwony inaczej, to samo będzie się działo w przypadku koloru pomarańczowego, fioletowego, różowego, brązowego i wszystkich pozostałych barw z