Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jegwan: No nic nie poradze na to, ze nie umiesz czytac ze zrozumieniem XD Przeczytalbys chociaz artykuł o rasach ludzkich na angielskiej wikipedii (polska jest zbyt okrojona), to bys zrozumial o co chodzi ¯\_(ツ)_/¯ Nie trzeba nawet na wlasną rekę szukac linkow do zrodel, tam masz wszystko podane na tacy
  • Odpowiedz
Kulturowo, wiec tez historycznie, slowianie bardzo roznią się od innych białych. Osobiscie uwazam, ze dalej blizej im do "białych" niz "kolorowych", ale moze jednoczesnie warto sie zastanowic, skąd u nas tak silne przywiązanie do tej mitycznej rasy bialej

@wespazjan: Wszyscy "biali" różnią się od siebie. Celtowie są inni niż Germanie, Germanie inni niż Słowianie, a jeszcze są przecież ludy zamieszkujące północne wybrzeże Morza Śródziemnego, którzy różnią się od reszty bardziej
  • Odpowiedz
chodzi o to że w PL prawactwo sie oburza o BLM które działa w kontekscie USA. W kontekście tego samego USA w których slavic to people of color.

Wiadomo ze w rzeczywistości słowianie są biali, ale mówimy o konktekscie który oburza nieobytych na świecie polaczków.

@TurboDynamo: Irlandczycy albo Włosi też są w USA "people of color", bo według amerykańskich elit biali to WASPy.

Ale to niczego nie zmienia, bo BLM nie protestuje przeciwko
  • Odpowiedz
@kilemile: nie komentuje zasadnosci tego pojecia tylko to jak śmiesznie polaczki sie triggerują problemami które ich nie dotyczą. To jest na prawde zabawne jak zarowno prawactwo jak i lewactwo zyją amerykańskimi dramami które nie mają zupełnie żadnego przełożenia na to jak my tutaj żyjemy.
  • Odpowiedz
@wespazjan: Nie czytałem anglojęzycznej Wikipedii, ale za to chodziłem do szkoły, w tym na biologię i geografię, a także zapoznawałem się z literaturą przedmiotu we własnym zakresie.

Ale nawet bez tej lektury na pierwszy rzut oka rozróżniłbym ludzi rasy europeidalnej od np. negroidalnej. Bez czerpania "wiedzy" z Wikipedii według której łobuz z Warszawy Michał Sz. jest kobietą xD
  • Odpowiedz
@wespazjan: Dzieki za pouczenie, jak będę się zbliżał do 60 to wykorzystam. Już nie trzeba ucinać kutasa, żeby "zmienić płeć", czy nauka świata zachodniego jeszcze do tego nie doszła?
  • Odpowiedz