Wpis z mikrobloga

Mam #kiciochpyta do Mirków i Mirabelek (( ͡º ͜ʖ͡º)) z #elektronika #automatyka. Mam sobie bramę automatyczną #faac z 2003 roku. No i tu się zaczynają problemy, bo ta firma wydaje się nie dokumentować zbyt dobrze swoich produktów. Pal licho takie rzeczy, że nie działa zatrzymywanie bramy pilotem, ale miałem problem żeby dorobić pilota. Po prostu nie byłem w stanie, nikt nie potrafi mi zagwarantować że konkretny pilot uda się sklonować/ustawić i kończy się odsyłaniem.

I tak sobie myślę. Z całą pewnością silnik, jakieś czujniki ruchu są w porządku. Na studiach coś się robiło z programowania mikrokontrolerów. Myślicie, że temat jest do zrobienia? Wymieniłbym tą centralkę Faaca na własną.

I tutaj moje pytania - ile prądu żre Arduino? Jeśli bym zrobił sobie na tym furtkę z elektrozamkiem i powoli usmartawiał dom to pewnie by miało sens. Ale jeśli zostanę tylko przy bramie, to czy takie Arduino nie będzie żarło za dużo prądu? Pozdro.
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bordomir: Arduino - nie (choć nie wiem, czemu Arduino, a nie choćby ESP mające od razu wbudowaną łączność ze światem), ale zacznij raczej od przemyślenia elementów wykonawczych.
  • Odpowiedz
  • 0
@Jarek_P nie chcę łączności ze światem w sensie internetu. Aplikacje mobilne etc. mnie nie pociągają. Czy myślisz, że brama będąca w zasięgu wifi i płytka w zasięgu wifi i rezygnacja z czystego radia? Ciekawa koncepcja. Arduino jest wyższego poziomu, stąd ten pomysł. Co rozumiesz przez elementy wykonawcze?
  • Odpowiedz
Arduino jest wyższego poziomu,

@Bordomir: Co masz na myśli?

Co rozumiesz przez elementy wykonawcze?

Marnie widzę to zadanie skoro zadajesz takie pytania, elementy wykonawcze to np przekaźniki, tranzystory czy inne traiki sterujące silnikiem czy czymkolwiek co wciąga nieco więcej prądu.
  • Odpowiedz
  • 0
@dktr na myśli miałem to, że Arduino w dokumentacji przewyższa wszystko o czym czytałem. Bo też jest oparte na pętli w C tak?

@dktr no dobrze. Ale czy nie jest tak, że z silnika wychodzi kilka kabli, jakieś zasilanie i sterowanie? Nie jest tak, że opiszę sobie sterowanie na dwóch stanach, praca w jedną, praca w drugą i brak pracy plus będę podawał zasilanie? Czy używając takich mikrokontrolerów trzeba myśląc
  • Odpowiedz
z silnika wychodzi kilka kabli, jakieś zasilanie i sterowanie?

@Bordomir: Nie, to tak nie działa. Silniki do bram to przeważnie 24V, zmiana kierunku przez zmianę polaryzacji zasilania, i wszystko to realizowane jest w centralce na właśnie tych przekaźnikach czy tam tranzystorach, dodatkowo centrala mierzy prąd silnika aby ustalić czy jest akaś awaria albo czy coś nie zablokowało bramy. ESP8266/ESP32 programujesz tak samo jak Atmegi328 które są w arduino.
  • Odpowiedz
Czy myślisz, że brama będąca w zasięgu wifi i płytka w zasięgu wifi i rezygnacja z czystego radia?

@Bordomir: na przykład. I pierdylion możliwości sterowania, automatyzacji z innymi elementami nowoczesnego domu.

że z silnika wychodzi kilka kabli, jakieś zasilanie i sterowanie?

@Bordomir: jeśli usuniesz oryginalny sterownik, to nie będziesz miał "jakiegoś sterowania", tylko goły silnik. Potrzebujący kilku amperów prądu stałego 24V do pracy. I musisz to jakoś z
  • Odpowiedz
  • 0
@dktr oh, okej. Czyli w pierwszej kolejności będę musiał ogarnąć jaki mam silnik i jak się nim steruje. Ale myślę, że to nie jest jakaś sztuka tajemna. Po prostu muszę wiedzieć na czym zacząć się uczyć tak. Bo jak zacznę od Arduino, a się okaże, że to mi zeżre nie wiadomo ile prądu to elko.
  • Odpowiedz
@Bordomir: Ale co ma zeżreć ten prąd? Atmega328 wciąga z 10mA, silnik tej bramy podczas 5minut pracy wciągnie tyle prądu co te arduino przez 10 lat.
  • Odpowiedz
  • 0
@Jarek_P zdaję sobie sprawę, że utracę możliwość sterowania silnikiem. Przez jakieś sterowanie rozumiałem dedykowane kable przeznaczone do sterowania. Widzę, że tak jak kolega @dktr napisał zamiast sterowania bitami, może być wykorzystanie praw fizyki. To jest z pewnością lepiej udokumentowane niż sterowniki Faaca.
  • Odpowiedz
@Bordomir: nie, sztuka tajemna to nie jest absolutnie, ale jednocześnie jest to temat na tyle skomplikowany, że nie wiem, czy ogarniesz jako projekt na początek. Zwłaszcza projekt do ekspresowego wykonania, bo jak rozgrzebiesz obecne sterowanie, to póki nie skończysz, bramę trzeba będzie otwierać analogowo.

Bo jak zacznę od Arduino, a się okaże, że to mi zeżre nie wiadomo ile prądu to elko.

@Bordomir: tym się nie martw, bo
  • Odpowiedz
Przez jakieś sterowanie rozumiałem dedykowane kable przeznaczone do sterowania.

@Bordomir: może lepiej zacznij właśnie od tego? Zamiast wywalać oryginalny sterownik, z minimalną szansą, że dasz radę zrobić nowy, spójrz, czemu nie działa obecny? Może nie działa tylko sterowanie radiowe, a styki sterujące na płycie sterownika są ok? W tym momencie zamiast bawić się w arduino, wystarczy dowolny moduł zdalnego sterowania z wyjściami przekaźnikowymi?
  • Odpowiedz
  • 0
@Jarek_P nie zamierzam zaczynać od rozgrzebywania sterownika, więc nie mam narzutu ekspresowego tempa pracy.

Co do naprawy tego Faaca. No jest olbrzymi problem z brakiem adekwatnej dokumentacji. Ta, z której do tej pory korzystałem nie do końca odzwierciedla stan faktyczny.
  • Odpowiedz
@Bordomir: masz opis złącza? Bo w sumie nic więcej nie potrzebujesz, jedynie informacji, gdzie trzeba podłączyć przycisk sterowania otwórz/stop/zamknij. Jeśli możesz bez problemu sterować bramą choćby kawałkiem drucika, którym będziesz zwierał co trzeba, to już możesz tam po prostu podłączyć coś takiego:

https://allegro.pl/oferta/zdalne-sterowanie-pilot-sterownik-do-bramy-12v-11326511995

kwestia jedynie ogarnięcia zasilania.
  • Odpowiedz