Zatrważające jest to, że sporo moich znajomych w IT patrzy krótkowzrocznie i 'przełknie' Nowy Ład bo przejdzie sobie na ryczałt i aż tak tego nie odczuje. Tak, zmniejszenie stawki z 15 do 12 procent to chyba jedyna dobra zmiana, ale pamiętajcie - PiS nie robi niczego dobrego bez zysku dla siebie.
Niewielu wie, że ryczałt jest rozliczany centralnie więc OGROMNE pieniądze nie trafią już do samorządów, jak to miało miejsce w przypadku podatku liniowego. Taka więc ta 'drobna zmiana' spowoduje, że największe zagłębią IT jak Warszawa, Kraków, Wrocław czy nawet Katowice zostaną pozbawione dużych wpływów z podatków, a pieniądze te dzielić będzie 'państwo'. Teraz sobie wygoglujcie kto w tych miastach rządzi - niespodzianka, nie PiS. Oczywiście przewiduje tu długofalowy plan obcinania innym miastom funduszy co by nie mogły się rozwijać i przejęcie władzy w tych czy następnych wyborach.
Także przypominam - nie ma dobrych zmian proponowanych przez pis. Są pozornie dobre z drugim dnem.
@ATAT-2: wszyscy to wiedzą. Nie wiem co tu krótkowzrocznego. Coś krótkowzrocznego rozumiem jako: Decyzja A ma pozytywne skutki dziś, ale w przyszłości odbija się większymi negatywnymi skutkami. Ktoś podejmuje decyzja A, nie biorąc pod uwagę tych skutków w przyszłości.
Tu raz że wszyscy to wiedzą, a dwa że posiadanie kilku tysiecy więcej co miesiąc (weź pensje seniorską 25k, różnica między ryczałtem a jdg jest 7%, a do tego mniejsza składka zdrowodna).
@Mathas: To gdzie mieszkasz nie ma znaczenia, bo pieniadze nie pojda tak, gdzie sie rozliczasz, tylko do rzadu. To nie Ty zdecydujesz gdzie pojda (wybierajac miejsce rozliczenia), tylko rzad.
Mniejsza o to czy popieraliście inwestycje samorządów czy nie - z waszych podatków nie powstaną już nowe drogi, parki, budynki użyteczności publicznej z których, chcąc nie chcąc, korzystaliście.
Zacznie się gniecenie miast pod rządami 'niePISu' w postaci ograniczania funduszy do minimum. Widzę to na swoim podwórku - moje PiSowskie miasto dostało już tyle milionów dotacji, że jawnie się w tym pogubiłem. 3 mln na drogi, 8 mln na basen i hale, 1
@ATAT-2: Ojej, będzie mniej pieniędzy na zakup rydwanów z napisem „allahu akbar”? Przecież te miasta to najgorzej zarządzane miasta w Polsce. Zawsze powtarzam, że nie ważne ile działek spłonie w Gdańsku, ile tramwajów się wykolei we Wrocławiu i ile 150 latków zgłosi się po kamienice w Warszawie, to mieszkaniec tych miast (czyli debil) jak leming zagłosuje na to samo jedyne słuszne ugrupowanie.
@dunayer: @heartbrakerr: to już dawno jest nieprawda, banki na luzie dają kredyty IT-ryczałtowcom, po prostu od dochodów odliczają 25% stałej i wychodzi im uśrednione "na czysto" pod obliczanie zdolności kredyowej. Nikt z moich znajomych ryczałtowców nie miał problemów w 2021 z hipoteką Ryczałt na ten moment to jedyne słuszne wyjście, ale rząd ma nas w garści pod kolejne zaciskanie pasa bo już nie ma żadnej alternatywy gdzie uciec (może że
@dunayer: @heartbrakerr: to już dawno jest nieprawda, banki na luzie dają kredyty IT-ryczałtowcom,
@dzem_z_rzodkiewki: Nie do końca. ING w tym roku w ogóle ryczałtowców nie bierze pod uwagę, niezależnie jakie masz przychody. A inne banki liczą po swojemu. Dostać kredyt można jak zarabiasz dużo ale zdolność jest dużo niższa (czasem nawet o 3/4) i warunki czasem gorsze.
@dzem_z_rzodkiewki: wtedy sa jeszcze te całe kombinacje ze spółkami, chociaż to też będzie wymagało dostosowania od strony pracodawców. W sumie patrząc na testerów, programistów i resztę IT w tym nowym ładzie nie mamy tak najgorzej, chcoiaz to marna pociecha.
Model rozwoju gdzie wszystkie zasoby i młodych ambitnych ludzi zasysa kilka miast jest niezdrowy.
@LaurenceFass: To był skrót myślowy. Jeśli mieszkasz w ukochanym Pcimiu dolnym i pracujesz w IT na miejscu / zdalnie to nagle Pcim dolny nie dostanie pieniędzy z Twoich podatków. Także przestaniesz dokładać się do remontu dróg, chodników czy szkoły Twojego dziecka, a w zamian Twoje pieniądze pójdą chociażby na 500+ czy TVP.
Tylko z ryczałtem jest bardzo duży problem, który programiści pomijają. Ktoś kto wchodzi w ryczałt może mieć bardzo duży problem z otrzymaniem kredytu, czy to firmowego, czy to konsumenckiego jak i hipotecznego - i o tym to już tak średnio z wiedzą.
@dunayer: Rynek zweryfikuje, jak bańki przestaną dawać kredyty ludziom z IT to strzelą sobie w stope.
Niewielu wie, że ryczałt jest rozliczany centralnie więc OGROMNE pieniądze nie trafią już do samorządów, jak to miało miejsce w przypadku podatku liniowego. Taka więc ta 'drobna zmiana' spowoduje, że największe zagłębią IT jak Warszawa, Kraków, Wrocław czy nawet Katowice zostaną pozbawione dużych wpływów z podatków, a pieniądze te dzielić będzie 'państwo'.
Teraz sobie wygoglujcie kto w tych miastach rządzi - niespodzianka, nie PiS. Oczywiście przewiduje tu długofalowy plan obcinania innym miastom funduszy co by nie mogły się rozwijać i przejęcie władzy w tych czy następnych wyborach.
Także przypominam - nie ma dobrych zmian proponowanych przez pis. Są pozornie dobre z drugim dnem.
#bekazpisu #it #pracbaza #nowylad #programista15k
@dunayer: no proszę, to ja tak samo :)
Coś krótkowzrocznego rozumiem jako:
Decyzja A ma pozytywne skutki dziś, ale w przyszłości odbija się większymi negatywnymi skutkami. Ktoś podejmuje decyzja A, nie biorąc pod uwagę tych skutków w przyszłości.
Tu raz że wszyscy to wiedzą, a dwa że posiadanie kilku tysiecy więcej co miesiąc (weź pensje seniorską 25k, różnica między ryczałtem a jdg jest 7%, a do tego mniejsza składka zdrowodna).
@ediz4: @klamkaodokna: No tak, na szczęście teraz pieniędzmi będzie dysponować Państwo, które NIGDY nie trwoniło pieniędzy w głupi sposób.
@ATAT-2: tego nie jestem pewien. Musiałbym sprawdzić w sumie, kto tam rządzi ( ͡° ͜ʖ ͡°) bo może się okazać, że dostanie.
Zacznie się gniecenie miast pod rządami 'niePISu' w postaci ograniczania funduszy do minimum. Widzę to na swoim podwórku - moje PiSowskie miasto dostało już tyle milionów dotacji, że jawnie się w tym pogubiłem. 3 mln na drogi, 8 mln na basen i hale, 1
Czy na ryczałcie mogę sprzedawać różne rzeczy (elektronika)?
Ryczałt na ten moment to jedyne słuszne wyjście, ale rząd ma nas w garści pod kolejne zaciskanie pasa bo już nie ma żadnej alternatywy gdzie uciec (może że
@ATAT-2: To już będą mieszkańcy wiedzieć na kogo głosować w następnych wyborach, tak wygląda polityka.
15% jest gorsze niz 12%
nikt normalny nie patrzy na to gdzie idzie kasa, po prostu musi cos oddac w podatkach, jedyne kryterium to jak najmniej
idac twoim mysleniem to powinno sie wyprowdzic z kraju zeby nie placic ani zlotowki do rzadu, nie tedy droga
@yuio: Ale przecież ja nic takiego nawet nie zasugerowalem.
@krzemas: Niestety, propaganda działa czasem aż nadto sprawnie.
@dzem_z_rzodkiewki: Nie do końca. ING w tym roku w ogóle ryczałtowców nie bierze pod uwagę, niezależnie jakie masz przychody.
A inne banki liczą po swojemu. Dostać kredyt można jak zarabiasz dużo ale zdolność jest dużo niższa (czasem nawet o 3/4) i warunki czasem gorsze.
@LaurenceFass: To był skrót myślowy. Jeśli mieszkasz w ukochanym Pcimiu dolnym i pracujesz w IT na miejscu / zdalnie to nagle Pcim dolny nie dostanie pieniędzy z Twoich podatków. Także przestaniesz dokładać się do remontu dróg, chodników czy szkoły Twojego dziecka, a w zamian Twoje pieniądze pójdą chociażby na 500+ czy TVP.
@ATAT-2:
Tak, ale nie to jest główną przyczyną, a brak inwestycji centralnych w mniejszych miastach, które mogą zatrzymać drenaż ludzi.
PS. Nie wiem co macie do tego Pcimia, ładna miejscowość.
@dunayer: Rynek zweryfikuje, jak bańki przestaną dawać kredyty ludziom z IT to strzelą sobie w stope.