Wpis z mikrobloga

#internet #pytanie #pytaniedoeksperta i trochę #it #pracbaza

Kłopociki:

mieszkam na obrzeżach miasta, do którego nie dochodzą światłowody. Od dłuższego czasu razem z kobitą zużywamy mnóstwo internetu mobilnego w domu bo zdalne itp, do tego teraz młody również zdalne i on sam na YT "potrzebuje" od cholery przesyłu.

Od iluś lat korzystam z internetu od lokalnego dostawcy, który udostępnia przesył z nadajnika umiejscowionego parę km dalej. Jest on rzeczywiście bez limitu, natomiast słaby (gazetę 200MB wysyłam do drukarni ponad 10 minut) i często ucinany przez niekorzystne warunki pogodowe. W ciągu ostatnich miesięcy problemy z dostępem stały się uciążliwie częste no i sama prędkość jest zbyt mała do płynnej pracy, do tego dzielimy internet na 3 osoby.

Postanowiłem coś zadziałać.

Od roku mam w swoim prawie wygnajewie internet w telefonie z C+ (korzystają z kilku operatorów) i wszystko działa bez zarzutu. Postanowiłem zatem sprawić domowy mobilny również stamtąd, skoro działa. Kupiłem usługę, router na kartę sim i działało przez 4 dni, po których przekroczyliśmy 100GB. O tych 100GB ponoć informowała konsultantka podczas czytania zgód na usługi marketingowe, czego niestety nie wychwyciłem, natomiast uważam, że powinienem zostać o tym poinformowany czarno na białym podczas przedstawienia usługi właściwej. Z chęcią bym zmienił umowę na inną, jako że sam internet super ale że nie mogli mi zaoferować innej usługi z powodu moich zbyt wysokich wymagań (mają max 200GB), musiałem rozwiązać umowę przed upływem 14 dni.

Pytanie me zatem, czy ktoś wie gdzie i czy w ogóle można kupić internet mobilny rzeczywiście bez limitu po przekroczeniu jakiejś bariery, w przyzwoitej prędkości? Czy to nadal problem? Miasto Nowa Sól (ciągle miasto mimo że obrzeża), lubuskie, Polska.
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Toszeron: znajdź jakiegoś małego operatora w okolicy który ma światło, być może tranzytowego, który wystawi Ci radiolinię na 2.4 GHz w niedalkiej odległości. Ja coś takiego dogadałem, za 5 stów mam 300/300 650m od domu, i gra gitara. Limitów brak, przy złych warunkach bangla.
  • Odpowiedz
@Toszeron: C+ czyli Canal+? Nie nie korzystaja z kilku operatorow tylko z Playa, Play juz stracil roaming krajowy z Plusem czy T-mobile.

Jedyna obecnie oferta w teorii bez limitu to internet domowy T-Mobile tylko nie masz zadnej gwarancji predkosci (obciazony nadajnik czy slaby zasieg spowoduja, ze predkosc bedzie mala), inne firmy maja ewentualnie wysokie limity jak te kilkaset giga czy 999 giga w orange dla firm, internet mobilny ma swoje ograniczenia,
  • Odpowiedz
@djmentos: Po prostu opisz konkretnie bez pomijania szczegolow czy bledow typu 2,4ghz. Kazdy teren jest inny, zapewnienie widocznosci tez nie zawsze bedzie mozliwe (trzeba sprawdzic jak napisales i na tym etapie juz koniec), w niektorych miejscach nie ma operatorow albo sa z kiepskimi predkosciami, nic lepszego sie nie pojawi.
  • Odpowiedz
lokalnego dostawcy, który udostępnia przesył z nadajnika umiejscowionego parę km dalej

@Toszeron: obstawiam że najłatwiej będzie dogadać się z tym dostawcą żeby zrobił Ci antenę kierunkową specjalnie dla Ciebie
  • Odpowiedz