Wpis z mikrobloga

Gdzie najlepiej uruchomić skrypt #selenium #python w chmurze tak żeby odpalał się automatycznie zgodnie z harmonogramem.
Próbowałem na pythonanywhere i loguje się poprawnie na zadaną stronę jednak później nie widzi przycisków które ma kliknąć. U siebie na komputerze jak to odpalam w headless to wszystko ładnie śmiga.
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JamesDarmody: to chromedriver wymaga chrome, chrome wymaga systemu operacyjnego z środowiskiem graficznym.

spróbój browserstack jak chcesz po taniości albo zmien driver albo zostaje ci kupno serwera na którym jest środowisko graficzne dostępne (zapewne metal w ovh wyjdzie najtaniej)
  • Odpowiedz
@Tank1991: ok, dzięki! posprawdzam to co poleciłeś.

problem w tym że teoretycznie na tym pythonanywhere się udaje zalogować na stronę czyli znaczy że działa tylko widocznie dalej coś zmienia xpath elementów czy nie wiem o co tam chodzi.
  • Odpowiedz
@JamesDarmody: Możliwe, że masz przeglądarkę, ale jego wielkość jest jakaś niepoprawna bo nie ma pulpitu więc coś świruje a strona np. zmienia wygląd jak masz okno mniejsze niż X i to jest przyczyną errora.

Dumam tylko.
  • Odpowiedz
  • 1
@Ilythiiri już sobie poradziłem i najprawdopodobniej powodem był wirtualny kursor który zasłaniał przycisk który chciałem kliknąć zmieniłem click() na execute_script("arguments[0].click()") i zadziałało
  • Odpowiedz