Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
#mechanikasamochodowa #volkswagen
Mam pytanie co do 2.5 TDI. Auto po zerwaniu paska pompy wtryskowej. Po ustawieniu na nowym zestawie na fabryczne znaki, samochód nie chce zagadać. Na kole pompy ktoś zaznaczył na żółto punkty, ale na fabrycznych znakach te punkty są rozjechane o ząbek. Co tu może być nie tak? Wał na 0, wałek z krzywkami 1 cylindra w górze, wszystko na znakach. Jedyne co zostaje, to ktoś przestawił koło pasowe pompy, o ile jest taka możliwość tutaj - nie wiem.
źródło: comment_1639509544UXary9azoiM9y45xA44A4i.jpg
  • 7
@Reynald: Chyba tylko przednie koło wałka rozrządu jest bez klina na stożku. A ustawienie wałka sprawdzałeś na szczelinie którą widać po zdjęciu tylnego koła z wałka rozrządu?
Próbuj na ten żółty znak. Kiedyś z kumplem też w 2,5 tdi próbowaliśmy na chybił trafił aż w końcu trafiliśmy. A druga sprawa to też sporo jest regulacji na tych dwóch rolkach jedną luzujesz, drugą naciągasz i tak ustawiasz dokładnie kąt wtrysku.
źródło: comment_1639515108R9BRuZVUqftMJkIUWae1Xa.jpg
@biskup2k: Wałek jest ustawiony na blokadę, tylne koło wałka można przykręcić dowolnie, ale oczywiscie zrobiony jest tak, żeby znak pokrywał się z wycięcie, pokrywy klawiatury. Co do napinania rolkami wiem o co chodzi, bo pierwotnie dostałem rozrząd z dwoma napinaczami który nie pasował do tego silnika, wymienili mi na taki jak wcześniej czyli, rolka prowadząca + rolka napinająca. Spróbuję na ten żółty znak, ale zastanawia mnie jak ze sztuką ustawić tutaj
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@biskup2k: @trzaichlac69: Panowie na zegar nie przejdzie chyba bo nie mam takiego adaptera, ale ustawiłem na żółte znaki i jakoś odpalił, pochodził 20 sekund złożyłem wszystko i już nie chce gadać. Raczej przez kąt wtrysku nie paliłby po nagrzaniu, tutaj znaki się nie rozjechały ani nic.
@biskup2k: Już auto chodzi, nie wiem dlaczego na znakach które ktoś namazał, ale chodzi i pali ładnie. Czekam jeszcze na adapter obd i ustawie kąt wtrysku żeby to miało ręce i nogi. Nie wiem czy tam może koło pasowe pompy wtryskowej nie ma klina i ktoś jakoś je przestawił. Dzięki za pomoc i szacunek za wiedzę ;)