Wpis z mikrobloga

#cisco #ccna #siecikomputerowe

Czy ktos moze mi objasnic czy ja robie jakis blad tutaj, czy jest jakas zasada moze o ktorej nie wiem w przypadku robienia VLSM ?
Zadanie jest proste, trze siec 192.168.203.0/24 podzielic wg tego co jest na obrazku i ja to robie :
PS-115 trzeba 32 hosty wiec potrzebuje siec z 64 192.168.203.0/26
PD-2 trzeba 21 hosty wiec potrzebuje siec z 32 192.168.203.64/27
PS-101 trzeba 19 hosty wiec potrzbeuje siec z 32 192.168.203.96/27
PD-1 trzeba 14 hosty wiec potrzebuje siec z 16 192.168.203.128/28
Inter router siec /30 192.168.203.144/30

To zadanie zostanie uznane za nieprawidlowo rozwiazane przy tym podziale , po ilus tam probach i bledach , okazuje sie ze to trzeba zrobic:

PS-115 trzeba 32 hosty wiec potrzebuje siec z 64 192.168.203.0/26
PS-101 trzeba 21 hosty wiec potrzebuje siec z 32 192.168.203.64/27 -> kolejnosc
PD-2 trzeba 19 hosty wiec potrzbeuje siec z 32 192.168.203.96/27 -> kolejnosc
PD-1 trzeba 14 hosty wiec potrzebuje siec z 16 192.168.203.128/28

Skad ja mam wiedizec potem na egzaminie jaka kolejnosc zastosowal autor, nie ebde mogl zmarnowac ilus tam minut czy wiecej na kazdym zadaniu zeby to odkrywac. Czy jest jakas zasad ktora mam sie kierowac jak sa 2 sieci o tym samym rozmiarze, i ktory subnet bedzie nalezal do peirwsz a ktory do drugiej ?
oink_oink - #cisco #ccna #siecikomputerowe

Czy ktos moze mi objasnic czy ja robie ...

źródło: comment_1639494469pzNVT85VUuWpS0HGkb007j.jpg

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@oink_oink: no właśnie Twoje rozwiązanie wydaje się być prawidłowe. A dzieli się kolejno od największej ilości hostów, przynajmniej tak mnie uczono na e13. Chyba, że chcemy optymalizować tablice routingu to wtedy trzeba myśleć, ale to chyba niepotrzebne w tym przypadku.
  • Odpowiedz
@StringerBell: Packet Tracer ma ta punktacje, za kazdym razem jak cos sie tam konfiguruje on mowi czy to bylo zgodne z kluczem rozwiazan. Dopiero jak przestawilem miejscami adresacje dla tych sieci /27 , to dopiero mi pokazal 100% w punktacji, wczesniej uwazal ze to zla siec byla przypisana.
  • Odpowiedz
@keeper772: no ja tez tak myslalem ze kierowac sie w kolejnosci ta siecia ktora ma 'wiecej' mimo ze rozmiarem bedzie to ta sam siec, jednak PT robi to wg uznania autora PKA, myslalem ze jest jakis 'prawidlowy tok myslenia' zeby potem nie bylo ze nie zdam egzaminu bo ja inaczej policzylem te sieci w kolejnosci :/
  • Odpowiedz
@oink_oink: ale to nie, że nie ma zadań praktycznych to nie znaczy, że nie trzeba mieć praktycznej wiedzy. Bo są zadania typu, że pokazują output i np. trzeba wiedzieć jaka komenda go generuje albo co oznaczaja poszczególne wartości
  • Odpowiedz
@StringerBell: uhm. No nic poki co mam tylko packet tracer, i ta ich laby z kursu , ktore raz maja sens raz nie, instruktor mowi ze on naewt pytan nie ktorych nie rozumie, masakra jest z tymi labami od nich. zastanawiam sie czy oni tam maja jakies quality control czy , cos . bo ja jako swiezak w tych sieciach ciagle mysle: a moze to ja cos zle robie, skad
  • Odpowiedz
@StringerBell: sorki ze tak sie pytam, a ten EVE-NG to jest jakis lepszy od tych innych ?Korzystales z tego moze ? Nie wiem cyz to prawda ale kolega mowil ze ten GNS to jakos nie obsluguje L2. z tym GNS3 to pamietam ze trzeba bylo miec skad najpierw obrazy , wiec to tez troche dziwne. w Tym CML podobno wszystko juz jest w srodku od cisco. Czy te eve/gns to
  • Odpowiedz
@oink_oink: Generalnie są trzy programy warte uwagi: EVE-NG, GNS3 i CML. EVE-NG i GNS3 są darmowe same w sobie, ale potrzebują obrazów routerow/switchy. Mamy tu do czynienia z wirtualizacja, a nie emulacja jak w PT, tak więc wszystkie komendy działają tak jak w prawdziwym routerze.
  • Odpowiedz