Wpis z mikrobloga

ej jak to jest - poqwiedzmy że straciłem dowód osobisty, bo straciłem, byłem, pozałatwiałem wszystko w urzędzie gminy, mam 2 papiery
potwierdzenie złożenia wniosku o wydanie dowodu osobistego
oraz
zaświadczenie o utracie lub uszkodzeniu dowodu osobistego
byłem w banku wczoraj kazali mi się kontaktować przez aplikacje, ale nikt tam nie odbiera 45 minut połączenia
muszę zgłaszać do banku utratę dowodu?
#bankowosc #milleniumbank #dowodosobisty #prawo
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@voot: dostałem srogi w------l, ale nie trzymałem karty do bankomatu razem z dowodem, z------i mi portfel, kartę bankomatową to trzymam w kieszeni osobno, własnie nie chce by ktoś coś z nim mógł zrobić, babka w urzędzie gminy go unieważniła, powiedziała że jest już nieważny nawet jakby się znalazł
  • Odpowiedz
@nightrain: podpowiem Ci jako były bankowiec. Banki mają inny system niż gmina i do nich niestety nie trafia ta informacja. Kontaktując się z jakimś bakiem komercyjnym, poproś o zastrzeżenie dokumentu tożsamości, nie musisz być klientem, wtedy będziesz bezpieczniejszy
  • Odpowiedz
@Marcinpoleca: byłem wczoraj w tym millenium, wymagali ważnego dokumentu tożsamości co mam im książeczkę wojskową czy paszport pokazać by się zidentyfikować? dzwonie cały czas do nich, a jestem serio srogo pobity, tak że sił nie ma, wiem kto obdukcja była, tylko portfela nie ma
  • Odpowiedz
@Marcinpoleca: tak na papieże napisano
"Zgłoszenie utraty lub uszkodzenia dowodu osobistego powoduje jego unieważnienie. W przypadku odnalezienia zgłoszonego dowodu nie można się nim posługiwać
Zaświadczenie nie jest dokumentem podróży i nie upoważnia do przekraczania granicy Rzeczypospolitej Polskiej"
  • Odpowiedz
@nightrain: w oddziale mogą wymagać dodatkowego dokumentu tożsamości, paszport jest jak najbardziej w porządku. Można próbować z książeczką wojskową lub prawo jazdy (chodź nie każdy będzie tolerować te dokumenty). Przede wszystkim w oddziale jest potrzebne to zaświadczenie z gminy, dlatego najszybciej i najłatwiej przez infolinię bankową. Co ciekawe, niektóre banki żądają opłaty w oddziale za zastrzeżenie.
  • Odpowiedz