Wpis z mikrobloga

@blablaelotrzydwazero: bo kwestia dostępu do broni to jest trzeciorzędny problem, istotny jedynie dla bardzo wąskiej grupy ludzi. A przymilaniem się do takiej grupy osób wyborów się nie wygrywa. Zresztą, w przypadku wojny i tak zgodnie z prawem należy swoją broń oddać, rząd twierdzi, że jeżeli ma się ciągoty do wojowania za kraj to masz WOT lub wojsko a w życiu codziennym nie ma potrzeby używania broni bo Polska to kraj bezpieczny
Zresztą, w przypadku wojny i tak zgodnie z prawem należy swoją broń oddać

@kidnice dzbanie, ale w ramach uwolnienia/zwiększenia dostępu do broni zlikwidowanie takiego durnego prawa jest głównym priorytetem ¯\_(ツ)_/¯
@siepan: no to weź i je zlikwiduj dzbanie, ja w przeciwieństwie do wielu krzykaczy kilka lat temu przeszedłem prostą procedurę i nie piłuję mordy w internecie, że w Polsce nie ma dostępu do broni, bo nikt mi jej nie przyniósł na złotej tacy. Zresztą uważasz, że w kraju w którym ludzie mają problem z podstawowymi wydatkami, niezamożne społeczeństwo rzuci się na pierwszej potrzeby AR-y za 6-7k PLN? xD
Nie ma u nas kultury posiadania broni, nie umiemy się nią obchodzić.

@Nester86: nie interesuje mnie jak jest u ciebie w rodzinie.
Osoba, która ma życzenie nie posiadać młynka do mięsa też nie musi mieć „kultury posiadania”, czy umiejętności obsługi tegoż.
Osoba, która kupuje sobie młynek do mięsa, nabywa jednego i drugiego przed włączeniem. Albo ryzykuje uszkodzeniem urządzenia, czy nawet kalectwem.
Natomiast nikomu nic do tego.
@wykopyrek masz prawo do posiadania broni w Polsce więc nie o czym dyskusja. Co to za problem iść zapłacić i wyrobić licencję. Przecież jesteś dorosłym i z tego co piszesz to rozsądnym człowiekiem więc nie powinieneś mieć problemu z zadaniem testu psychologicznego.
@siepan: teraz najtańszy AR to koszt 3800-4000 PLN, czasy Fedarmów czy DB za 3000 się dawno skończyły. Nadal nie rozumiem, czemu brniesz dzbanie w tę głupotę. Każdy chętny ma pełne możliwości posiadania broni i w dalszym ciągu interesuje to w skali kraju garstkę ludzi. Wyjdź z bańki i dopuść do siebie myśl, że lwia część społeczeństwa ma temat broni i strzelectwa w rzyci. On dla nich nie istnieje, bo priorytet mają
@kidnice: ty serio uważasz, że USA to AR-ami stoi? xD
Sam wyjdź z bańki swoich urojeń i infantylnych przekonań. Skąd tam popularność pistoletów jak Hi-Point po 550 zł w przeliczeniu? Albo cała gama pistoletów zwanych "saturday night special" (słyszałeś kiedyś? wątpię, więc sprawdź co to). Taurusy po 800-1000zł to nie jest nawet w usa klasa ekonomiczna przy tak wyskalowanym rynku ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Patrz, tutaj cena
źródło: comment_1638775309cLYYCyyNY6VnrsHsQ6PHaL.jpg
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@blablaelotrzydwazero:
W Polsce jest powszechny dostęp do broni, po prostu jest on reglamentowany i bardzo dobrze że jest.
A dlaczego tak?
Bo podczas rządów junty sanacyjnej obawiano się broni w rękach obywateli.
Bo podczas okupacji niemieckiej broń w rękach obywateli to było zagrożenie.
Podczas okupacji sowieckiej również broń w rękach cywili była groźna.
W związku z powyższym ludzie stracili dostęp do broni palnej, przywykli do tego że jest trudno dostępna i
masz prawo do posiadania broni w Polsce więc nie o czym dyskusja.

@Nester86: masz prawo dostać pozwolenie od urzędnika na posiadanie, o ile jesteś sportowcem, albo kolekcjonerem.
Ja nie jestem sportowcem, ani kolekcjonerem i nie lubię udawać. Ani tym bardziej prosić o pozwolenie jakiegoś urzędasa.
Mam sprawne oczy, zdrową głowę i zachciankę kupić sobie szczelbę-do-szczelania. Może nawet nigdy z niej do niczego nie wystrzelić, ale sobie po prostu ją mieć. Potrzymać,
uświadomili sobie, że jej na codzień nie potrzebują

@dis_gon_b_guud: jprdl jak ten argument jest żenujący. Problem jest taki, że nie da się broni "posiadać" tylko jak jest potrzebna. To nie jest samochód, że sobie wypożyczysz jak będziesz potrzebował gdzieś pojechać. Broń jest jak pieprzona gaśnica. Ma być kupiona WCZEŚNIEJ i utrzymywana w sprawności na wypadek jak będzie potrzebna.

Za X lat jak się powtórzy Wołyń i znów Polacy będą pod płotem
@siepan: a Ty wiesz o istnieniu ceł i podatku VAT? xD uważasz, że jak tam AR kosztuje 500 dolarów to w Polsce będzie kosztował "w przeliczeniu" 2000 PLN? ten szrot od Hi-Pointa najtaniej można w Polsce kupić za 1200 PLN. Niewiele droższe były o wiele lepiej wykonane Tary. Kończę z Tobą rozmowę, ludzi przekonanych o wyłącznym posiadaniu wiedzy absolutnej nie da się do niczego przekonać ani normalnie wymieniać z nimi poglądy.
Hi-Pointa najtaniej można w Polsce kupić za 1200 PLN

@kidnice: ale dzbaneczku kochany (puściutki niestety)... to wynika WYŁĄCZNIE ze specyfiki naszego rynku. Jakbyśmy mieli dostęp do broni jak w USA to i ceny by były wielokrotnie niższe i ceł by żadnych nie było bo lokalnych producentów by było jak mrówków ( ͡° ͜ʖ ͡°)

ZRESZTĄ! To działa w dwie strony, sprwadz sobie w usa ceny choćby takich
@siepan: tak, a babka jakby chodziła do góry nogami to byłaby skarbonką. Zejdź na ziemie zarozumiały dzbanie. Albo dalej snuj bajania o polskim Ragunie za 1000 złotych oraz Ince z Prexera za 499 zł w każdej Biedronce.
@wykopyrek o prawo jazdy też się musisz prosić. Dziwne że mój przyjaciel nie będąc ani sportowcem ani kolekcjonerem udał się do pewnej firmy zapłacił kilka tys zł i pozwolenie dostał. Dla chcącego nic trudnego widocznie nie potrzebujesz broni więc po co ci? Jeszcze nieopatrznie dziecko weźmie :)
@blablaelotrzydwazero: nie chodzi chyba o strach, po prostu ten temat nikogo nie obchodzi, poza garstką napaleńców. Żeby kierować samochodem trzeba wyrobić prawo jazdy i nikt nie narzeka - większość ma, nawet, jeśli nie ma samochodu, bo jest u nas taka kultura że ludzie uważają prawko za bardzo potrzebne. Natomiast nikt nie uważa broni palnej za potrzebną, a jak ktoś ma takie hobby to wyrobi sobie pozwolenie na broń które dla zdrowego
Polacy nie mogą mieć zbyt wielu praw bo się zachowują jak małpy.

@AndyMendy: chciałoby się zaprotestować, ale przypomniałem sobie, że jak raz, parę lat temu, pozwolono składać wniosek na krótkie tablice rejestracyjne tylko z deklaracją obywatela, bez sprawdzania, bez zaświadczeń, że deklaracja jest zgodna z prawdą - to w parę miesiecy okazało się, że skala kłamstw jest tak duża, że dość szybko wyczerpano pulę numerów.
@Polinik: ja tego nie pisałem złośliwie tylko prawdziwie. Żyje już parę dekad i po prostu widzę jak jest. Tutaj trzeba za mordę trzymać bo by się hołota pozabijała o karpia w Lidlu przed świętami
o prawo jazdy też się musisz prosić

Nie, nie muszę. Mogę nie być kolekcjonerem motoryzacji, miłośnikiem czterech kółek, rajdowcem, ani udawać niczego z powyższych.
Muszę zdać egzamin (rakotwórczy, ale to wynik obecności ubecji i ich fanbase wśród egzaminatorów) i wypełnić formularz.

Dziwne że mój przyjaciel nie będąc ani sportowcem ani kolekcjonerem udał się do pewnej firmy zapłacił kilka tys zł i pozwolenie dostał.

I co na tym pozwoleniu jest napisane? „do celu”
@wykopyrek twoje argumenty są mocne ale broń jest zła i mimo wszystko cieszę się że nigdy nie będzie tu legalna. Mimo twoich argumentów :) dzięki temu czuję się bezpiecznie że dziecko mi nie zginie w strzelaninie w drodze do szkoły.
Całe szczęście ta dyskusja pozostanie na poziomie akademickim bo takich ludzi jak ty jest zdecydowanie mniej.
@wykopyrek to ze ty jesteś rozsądnym i mądrym człowiekiem nie znaczy że każdy taki jest. Nie mierz wszystkich swoją miarką, chociaż tutaj to bardziej komplement. Na świecie nie brakuje oszołomów a broń jest zła i niebezpieczna takie są fakty.

Na wykopie nie brakuje przegrywów którzy mając dostęp do broni zaczęliby strzelać do kobiet. Tak samo lewicowych i prawicowych frustratów. W Stanach mieliśmy przykład gdzie ostatnio włamują się do kongresu ludzie z bronią
Kurde w jakie złote posty dzisiaj mirko obrodziło, nie mogę oderwać się od kłótni. Tutaj o rynku broni i dostępie, kilka wpisów wcześniej kowidianie vs antykowidianie, powinienem wziąć się za robotę ale nie potrafię ( ͡º ͜ʖ͡º)