Wpis z mikrobloga

Szukam stacji dokującej. Mam MacBook i komputer Mac mini, do tego dwa monitory 4K i jakieś akcesoria typu klawiatura na usb. Szukam stacji dokującej co pozwoli mi przełączać cały ten p-------k pomiędzy jednym kompem, a drugim. Mogę normalnie se dwa kable usb c przepinać za każdym razem, bez problemu.

Z tego co znalazłem to albo są takie sztywne do mabooka, co do stacjonarki nie wsadzę, albo takie co ładują laptopa (nie wiem czy można bezpiecznie do maca mini wsadzić) albo jakieś drogie za 1k.
Miał ktoś podobna sytuacje i może się podzielić tym co znalazł?
Chodzi o to, ze mam dwie prace i każda wymaga podłączonych VPN i ma korpo monitoring rzeczy. Dlatego chce zwyczajnie przepinać sobie komputery, a mam teraz 6 kabli za każdym razem.

#programowanie #komputery #macbook #apple
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@happy3dprints: Z doswiadczenia wiem, ze maki nie obsluguja natywnie wielu monitorow przez jeden port. Da sie to obejsc poprzez huba obslugujacego DisplayLink. To rozwiazanie niesie za soba pewne konsekwencje w systemie - poczytaj o tym.
  • Odpowiedz
@barrus89: Tego typu rozwiązania odpadają w korporacyjnych makach. Wielkie firmy uwielbiają instalować i używać cisco anyconnect, ten klient VPN zmienia routing table tak, ze cały ruch lokalny jest przekierowany na serwery firmy, do tego klient monitoruje zmiany rutingu i je cofa. Innymi słowy - jak łączysz VPN to tracisz komputer w sieci lokalnej. Do tego prawie zawsze łączysz się na firmowe konto zamiast swój Apple id. A niestety tego typu
  • Odpowiedz
@happy3dprints: w takim wypadku masz racje. Nie pozostaje zatem nic innego jak dobry monitor + klawiatura i myszka podpięta do wielu urządzeń… Logitech wypuścił fajne ale drogie rozwiązania. Ciekawe czy w tym wypadku będzie działać ich funkcja ten logitech flow
  • Odpowiedz