Wpis z mikrobloga

Koksy, jedlibyście? Chcielibyście więcej przepisów?

Cel - wysokobiałkowe słodycze.
Przepis pt. "Fondata" czekoladowa

1 slice ~ 42,5 g / 138 kcal / B 8,9 g / W 5,1 g / T 8,3 g
(całe ciasto po upieczeniu 425 g)

Składniki:
60 g białka (smak około czekoladowy, lub pasujący)
70 g mąki migdałowej
70 g masła orzechowego proteinowego czekoladowego (marki "go on")
230 g musu jabłkowego (bez dodatku cukru)
40 g czekolady (Wawel mleczna bez dodatku cukru, do płynnego wnętrza)
30 g mrożonych malin

Airfryer 160 stopni, 25 minut.

#mikrokoksy #gotujzwykopem #dieta
Pobierz dezerter21 - Koksy, jedlibyście? Chcielibyście więcej przepisów?

Cel - wysokobiałk...
źródło: comment_1638657009RdyMfdnoYHVKLSpB0s4Mur.jpg
  • 13
liczę na konstruktywne komentarze


@dezerter21: większość białek smakowych zawiera sukralozę, jako słodzik. Okazuje się, że sam w sobie jest to mocno wątpliwy zdrowotnie składnik, to dodatkowo wcale nie jest tak odporna na wysokie temperatury (pieczenie, smażenie), bo raz że może rozkładać się na dość mocno szkodliwe chloroglukozę i chlorofruktozę, to dodatkowo jeśli są tłuszcze (glicerol) to mogą powstawać chloropropanole.
Ogólnie lepiej jeść białko bezsmakowe, a jeśli smakowe, to nie wydziwiać z
@vostok: Skąd to info? Szczególnie to, że nie jest odporna na wysokie temperatury bo czytam już chyba 3 czy 4 stronę z podpiętymi badaniami i niczego takiego nie znalazłem, a nawet pisali, że jest odporna na wysokie temperatury.