Wpis z mikrobloga

@siwyeresdwa: Dwa razy miałem taką grzybnię z pudełka. Ogólnie ciekawa sprawa, uprawa banalnie prosta. Jednak to co jest napisane, że masz z tego 7 czy 8 rzutów to nie do końca prawda. Pierwsze dwa rzuty są spore, dosłownie jedna pieczarka obok drugiej, trzeci rzut to już jakaś połowa tego, a nastepne to po kilka sztuk. Dwa razy ten sam scenariusz. Po tym czwartym rzucie już się nie opłaca tego podlewać
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@siwyeresdwa: jakieś wymagania co do ziemi? Grzyby powinny być ścinane czy wygrywasz? Wyrastają jeszcze raz?

@Trust_Me_Im_Engineer: dostajesz wszystko w jednej paczce od sprzedawcy łącznie z torfem do przysypania.Podobno pieczarki trzeba "wykręcać" nie zawsze się da, bo czasami wyrastają z jednego korzenia. Tak wyrastają kilka razy. W instrukcji jest napisane, że nawet ok 5-6razy. Jak będzie czas pokaże.
  • Odpowiedz
  • 21
@siwyeresdwa: Z jednej strony spoko - z drugiej kupiłeś grzybnię za 30 zł, prace w to włożyłeś i masz pieczarki za jakieś ~15 zł :p

@enzojabol: praca to 5 min na początku jak wszystko wysypałem. Później moja "praca" to zraszanie czyli ok 30 sek. dziennie. Zebrałem już ponad dwa kilo, zostało jeszcze do zebrania ok pół kilo. Czekają mnie jeszcze ok 2-3 zbiory. Łącznie kilka kilogramów pewnie koło
  • Odpowiedz
  • 0
@siwyeresdwa: Czekaj, czyli chcesz powiedzieć ze za 30 złotych i poświęcony czas wyprodukowałeś pieczarki 15/kg ? Ostatnio w biedrze 5,99 za pol kiilogram zapakowane i wymyte. Czy chcesz się w to bawić na większą skalę i samemu robić grzybnie ?

@zbyssto: łącznie będę miał ok 7-8kg z kilku zbiorów.
  • Odpowiedz
@zbyssto: @enzojabol: przecież to pierwszy zbiór, normalnie z tego będzie 4-5 kg, a jak da nawóz to mu kilka razy wyrosną, w końcu to pieczarki
nie wszystko się przelicza na pieniądze, a nuż mu się spodoba i zacznie hodować marihuanę i zacznie na tym zarabiać ( ͡° ͜ʖ ͡°)

mnie wyrosło kilkanaście pomidorów na balkonie i raz, że to fajne zajęcie, dwa były pyszne,
  • Odpowiedz
@siwyeresdwa: Pamiętam jak Ojciec zaczął tak hodować boczniaki, od tego czasu ich nienawidzę. Tyle tego było, że leciało do jajecznicy, jako kotlety, do zup. Wrrrr za dużo tego rośnie na raz.
  • Odpowiedz
  • 0
@siwyeresdwa wiesz że tych pieczarek będzie rosło tyle, że chyba tylko pieczary przez miesiąc będziesz wpieprzał xD

@wezsepigulke: Wiem ( ͡° ͜ʖ ͡°) część już uduszona z cebulką i zamrożona. Inna część wylądowała na pikcy, reszta pewnie słoiki.
  • Odpowiedz