Od zera do bohatera. Takie zbiory pieczarek mircy po około 17 dniach mam. Kupiłem grzybnię za trzy dychy, zrobiłem według instrukcji i już ponad dwa kilo zebrałem. W komentarzach więcej zdjęć. #pieczarki #uprawa
@siwyeresdwa: nie chciales kupic moze grzybni kanii? widzialem na allegro kiedys, ale bylo napisane ze trzeba rok czekac jak sie w pole wsadzi. Jakby dzialalo tak jak twoja grzybnia to bym z checia kupil
@siwyeresdwa: nie chciales kupic moze grzybni kanii? widzialem na allegro kiedys, ale bylo napisane ze trzeba rok czekac jak sie w pole wsadzi. Jakby dzialalo tak jak twoja grzybnia to bym z checia kupil @tomeks85: Niestety nie myślałem o tym. Słyszałem jednak że znajomi znajomych kupili grzybnię borowika i po "wsadzeniu"do ziemi na wiosnę, grzyby zaczęły się pojawiać w tym miejscu w kolejnym roku dopiero.
Podejrzewam, że w pieczarkarniach walą jakieś nawozy żeby zwiększyć ich masę.
W pieczarkarni wali się mnóstwo wody na grzyby (pieczarka to w 95%woda) W podłożu jest dodawany dokarmiacz czyli jakieś białko np. zmielona kukurydza. 3 rzuty to praktycznie maks co uda się zebrać. Zdarza się wyrzucać już po 2 jak jest podłoże słabej jakości.
taka grzybnia nie jest podatna na zakażenia bakteryjne?
@DOgi: bardziej na inne grzyby, zwłaszcza wiele gatunków pleśni
ALE
to jest problemem na etapie kolonizacji tylko, a na allegro sprzedawana grzybnia jest raczej w pełni / w większości skolonizowana właśnie przez pieczarkę, więc nic innego tam nie powinno wejść
#pieczarki #uprawa
@tomeks85: Niestety nie myślałem o tym. Słyszałem jednak że znajomi znajomych kupili grzybnię borowika i po "wsadzeniu"do ziemi na wiosnę, grzyby zaczęły się pojawiać w tym miejscu w kolejnym roku dopiero.
W pieczarkarni wali się mnóstwo wody na grzyby (pieczarka to w 95%woda)
W podłożu jest dodawany dokarmiacz czyli jakieś białko np. zmielona kukurydza. 3 rzuty to praktycznie maks co uda się zebrać. Zdarza się wyrzucać już po 2 jak jest podłoże słabej jakości.
Też chcę chociaż nie pieczarki tylko boczniaki może
@DOgi: bardziej na inne grzyby, zwłaszcza wiele gatunków pleśni
ALE
to jest problemem na etapie kolonizacji tylko, a na allegro sprzedawana grzybnia jest raczej w pełni / w większości skolonizowana właśnie przez pieczarkę, więc nic innego tam nie powinno wejść
@Kotiki_to_nie_foki: nie mam pojęcia to moja pierwsza grzybnia.
@picasssss1: allegro
@dawidnad: nie czuć nic.
@Howkeye: odblokuj priv to Ci wrzucę.