Wpis z mikrobloga

Pytanie początkującego - czy dostęp do arkusza zleceń ma sens? Jak korzystać z arkusza zleceń, żeby wykryć odpowiednie momenty wejścia i realizacji zysków?
Jeśli macie jakieś materiały, podzielcie się linkami.

#gielda #inwestowanie
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mathmed: Osobiście nie korzystam, bo gram na etfach, gdzie głównie market maker dostarcza płynność, więc arkusz niewiele mówi. Do tego zlecenia mogą być ukryte i nie widać ich w arkuszu.
  • Odpowiedz
@mathmed w sumie to pewnie działa tak samo, z doświadczenia wiem, że arkusz zleceń jest bardzo manipulowany (spoofing), o wiele lepiej analizować transakcję które miały miejsce, wtedy da się ocenić kto i jakie miał zamiary, czy są agresywni sprzedający/kupujący. Często w arkuszu jest wielki kupujący a gdy cena dochodzi do tego miejsca zlecenie znika, bez pozostawienia śladu na historii transakcji
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@bruhhhhhhhh Dzięki, właśnie myślę jak i czy da się włączyć te informacje w jakiś system ekspertowy. Zastanawiam się, czy w ogóle da się zautomatyzować inwestowanie, aby nie zajmowało dużo czasu (na analizy).
Taki arkusz zleceń to potencjalne źródło ciekawych danych, ale z mojej perspektywy - to narzędzie nieznane i jego potencjał trudny do zdefiniowania.
  • Odpowiedz